Witam, poniżej opiszę problem z jakim niestety przyszło mi się zmagać:
-
Zaczęło się od bluescreena którego nie bylem nawet w stanie zobaczyć ze względu na to iż był zamazany różowymi pikselami
Po restarcie dostałem wiadomość że system odzyskał sprawność po błędzie BCCode: 116. Zdarzyło się to dwukrotnie w przeciągu kilku godzin, później przez jakiś dzień był spokój, bo gdzieś wyczytałem, że to sterowniki do karty graficznej, które zaktualizowalem.
-
Następnie system bez większego obciążenia po prostu się wieszał tym razem już bez bluescreena po restarcie BCCode: a. zdarzyło się to dwukrotnie w przeciągu kilku minut. Chcąc zrestartować go po raz drugi Bios dał sygnał, że coś jest nie tak: 1 dźwięk długi i 2 krótkie - moja płyta główna Gigabyte PH67-UD3 z tego co dałem rade się dowiedzieć moja wersja biosu to AWARD, co za tym idzie chodzi o błąd parzystości pamięci ram, bądź błąd karty graficznej (w duszy modlę się by to nie była karta graficzna bo trochę mnie kosztowała
)
-
Muszę dodać, że po dwukrotnej próbie uruchomienia komputera i wysłuchaniu Beep Codu, dałem mu odpocząć i uruchomił się normalnie - czyli jakaś szansa jest. Uruchomiłem komputer w trybie awaryjnym i działa.
Moim głównym problemem jest to, że nie wiem jak sprawdzić co jest dokładną przyczyną. Czy ram czy karta graficzna. Ram sprawdzam od jakich 30minut memtestem i póki co jest okej. poczekam jeszcze drugie tyle i będę kombinował coś dalej. Jeśli posiada ktoś konkretną wiedzę na ten temat i mógłby się z nią podzielić byłbym bardzo wdzięczny.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
– Dodane 15.07.2012 (N) 4:06 –
Znalazłem taki poradnik, myślę, że jest on całkiem niezły, a takie poradniki trzeba rozpowszechniać
http://forum.programosy.pl/nie-moge-uru … 24113.html
wg niego mój problem dotyczy na pewno karty graficznej, wywnioskowałem z niego ze skoro mój komputer raz się włącza raz nie to coś nie styka.Czy to jest dobre myślenie i moja karta graficzna jeszcze żyje ? Ram test w takim razie zakańczam z liczbą errorów równa 0