BCCode/Blue srceen/błąd parzystości pamięci ram


(J Wegorkiewicz) #1

Witam, poniżej opiszę problem z jakim niestety przyszło mi się zmagać:

  1. Zaczęło się od bluescreena którego nie bylem nawet w stanie zobaczyć ze względu na to iż był zamazany różowymi pikselami :slight_smile: Po restarcie dostałem wiadomość że system odzyskał sprawność po błędzie BCCode: 116. Zdarzyło się to dwukrotnie w przeciągu kilku godzin, później przez jakiś dzień był spokój, bo gdzieś wyczytałem, że to sterowniki do karty graficznej, które zaktualizowalem.

  2. Następnie system bez większego obciążenia po prostu się wieszał tym razem już bez bluescreena po restarcie BCCode: a. zdarzyło się to dwukrotnie w przeciągu kilku minut. Chcąc zrestartować go po raz drugi Bios dał sygnał, że coś jest nie tak: 1 dźwięk długi i 2 krótkie - moja płyta główna Gigabyte PH67-UD3 z tego co dałem rade się dowiedzieć moja wersja biosu to AWARD, co za tym idzie chodzi o błąd parzystości pamięci ram, bądź błąd karty graficznej (w duszy modlę się by to nie była karta graficzna bo trochę mnie kosztowała :slight_smile: )

  3. Muszę dodać, że po dwukrotnej próbie uruchomienia komputera i wysłuchaniu Beep Codu, dałem mu odpocząć i uruchomił się normalnie - czyli jakaś szansa jest. Uruchomiłem komputer w trybie awaryjnym i działa.

Moim głównym problemem jest to, że nie wiem jak sprawdzić co jest dokładną przyczyną. Czy ram czy karta graficzna. Ram sprawdzam od jakich 30minut memtestem i póki co jest okej. poczekam jeszcze drugie tyle i będę kombinował coś dalej. Jeśli posiada ktoś konkretną wiedzę na ten temat i mógłby się z nią podzielić byłbym bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

-- Dodane 15.07.2012 (N) 4:06 --

Znalazłem taki poradnik, myślę, że jest on całkiem niezły, a takie poradniki trzeba rozpowszechniać :slight_smile:

http://forum.programosy.pl/nie-moge-uru ... 24113.html

wg niego mój problem dotyczy na pewno karty graficznej, wywnioskowałem z niego ze skoro mój komputer raz się włącza raz nie to coś nie styka.Czy to jest dobre myślenie i moja karta graficzna jeszcze żyje ? Ram test w takim razie zakańczam z liczbą errorów równa 0 :slight_smile:


(jodinadhd) #2

Napisz coś więcej, jaką kartę graficzną kupiłeś, czy zaczęło się to dziać zaraz po zamontowaniu jej do komputera czy jej używałeś jakiś czas.

Tak może coś nie stykać. Próbowałeś przeczyścić slot PCI? Spróbuj przeczyścić także wejście portu na karcie (wystarczy, że przejechałeś ręką i mogło się zatłuścić). Możliwe, że na karcie lub na slocie ujawnił się "zimny lut". Spróbuj sprawdzić kartę na innym komputerze.


(J Wegorkiewicz) #3

Karta to Radeon HD6950. I chyba znalazłem rozwiązanie :). Jak wszyscy wiemy ta karta to spora krowa jest można by tak powiedzieć i przy czyszczeniu slotów zauważyłem ze pomimo przykręcenia karta odrobinkę opada, przez co prawdopodobnie coś tam nie styka, dla pewności włożyłem kartę do drugiego wejścia PCI i wszystko działało poprawnie. Stąd też wywnioskowałem, że to coś ze slotem PCI, gdy położyłem komputer na pierwszym slocie również działa poprawnie, widocznie slot się trochę "rozluźnił" przez ciężar karty. Nie wiem czy to możliwe, ale jak na razie działa :slight_smile: