Mam pytanie związane z bębnem w drukace laserowej.Konkretnie chodzi mi o drukarkę HP lasrową mono. Chciałbym się dowidzieć jaka jest żywotność takego bębna i ile ewntualnie kosztuje zakup nowego?Słyszałem również że W laserówkach HP beben jest jakoś zintergowany i nie ma możliwości wymiany. Czy to prawda? Bardzo proszę o pomoc.
sieradzkij zadaj to pytanie najlepiej serwisowi hp, powinni wiedzieć najlepiej
Pierwsze pytanie: jaki to model drukarki, bo od tego zależy żywotność bębna. A po drugie, faktycznie jest tak, że bębny w drukarkach HP są zintegrowane z tonerem i nie występują jako części zamienne. Można je co prawda zakupić, ale jak się nigy nie miało do czynienia z takim sprzętem, to nie polecem samodzielnej wymiany. Można więcej zepsuć niż naprawić.
Zazwyczaj w laserówkach kupuje się bęben razem z tonerem, wymienia się moduł i już. Koszt ok. 200-300zł, ponad 2 tyś. wydruków.
Można też dosypać tonera z ksero, ale trzeba wiedzieć jak, i jest rakotwórczy :o . Da się 3-5 razy. Są firmy które zajmują się regeneracją.
Hmmmm toner z ksero kolega powiada… kilka juz regenerowalem, ale nie probowalem z kopiarek dosypywac toneru do drukarek HP. Niby wyglada tak samo, ale to nie to samo. A ja dalej nie wiem, jaka to drukarka…
I jak tu pomoc??? :o
A co z develporem który jest odpowiedzialny za przyciąganie proszku tonera do wałka :o
W drukarkach laserowych HP developer nie wystepuje :twisted: Zreszta musze powiedziec, ze w mojej dotychczasowej karierze nie spotkalem drukarki z deveoplerem. Chyba nikt by jej nie zakupil, bo cena materialow eksploatacyjnych by go pozniej zabila
Hmmmmm, tak do końca to nie jest, developer musi być. A jak go nie ma w osobnym pojemniku, to jest mieszany razem z tonerem 8)
Fakt, ale autor mial na mysli, ze nie wystepuje osobno wiec tak jakby go nie bylo.
Co nie zmienia faktu że proszek do kserokopiarek raczej się do tego celu nie nadaje, chyba że się ma ochotę całkiem zapieprzyć całą drukarkę.