moja siostra posiada monitor, właśnie taki jak w nazwie topicu (Belinea 1925 S1W, 19" panoramiczna). Wszystko byłby fajnie gdyby nie fakt, że jeśli ustawić natywną rozdzielczość tj 1440x900 i 60Hz to prawa strona monitora zaczyna drżeć (po googlowaniu wyskoczył nawet jakiś wątek z dobrychprogramów, ale nikt tam na niego nie odpowiedział). Przy niższych rozdzielczościach zjawisko nie występuje. Sprawdzany na dwóch komputerach, jednym z GFem 7600GS z jakimiś całkiem nowymi sterownikami (musiałbym znowu przepiąć komputer żeby sprawdzić jakie dokładnie, ale to raczej nie jest zbyt istotne), drugi z GFem 7800GS (stery 92.91) - efekt jest identyczny. Raz po przepięciu monitora do drugiego kompa strony się zamieniły - prawa przestałą drżeć, a zaczęła lewa, ale potem znowu powróciło do “normy”. Efekt nie występuje jeśli ustawić niższe rozdzielczości, tyle że przy każdej innej rozdzielczości wszystko traci proporcje do tego stopnia, że ledwo można rozczytać tekst. Próbowałem też ustawić 1280x800 (taka sama proporcja jak 1440x900), ale ją ucina w dziwny sposób i nic nie mogę z tym zrobić… a każda inna rozdzielczość działa normalnie. Próbowałem znaleźć sterowniki do tego monitora, ale google nie specjalnie “chcą” mi w tym pomóc - same radzieckie strony bez żadnych konkretnych wyników. Czy ktoś ma jakieś pomysły? Co zrobić z tym drżeniem albo chociaż jak ustawić tą 1280x800?
Żadnych wad kolorów, żadnych innych defektów, nic. Tylko lekko sobie drży jeśli tło jest białe. Wymiana monitora chwilowo odpada, gwarancji też chyba nie ma. Chcę póki co pójść na kompromis i ustawić rozdziałkę “żeby było dobrze” - chwilowo jest 1280x960, ale jak mówię, ciężko coś czytać z monitora z powodu rozciągniętych liter.
Ahh, nie. Kabel nie był wymieniany, ale czy monitor tak miał od początku stwierdzić jednoznacznie nie mogę - pierwszy raz ten monitor widzę na oczy, a wg. mama np drżenia nie dostrzega prawie. Siostra je widzi, ale nigdy jej nie przeszkadzało więc nie powie mi od kiedy to występuje.
Ale wracając - sterowniki do monitora mogłyby w czymś pomóc? Jeśli nawet drżenie by nie ustąpiło, to może chociaż rozdzielczość 1280x800 działałaby normalnie, a ucinała obraz?
Witam. Używam ten monitor od blisko 3lat i chodzi b.dobrze. Tak jak napisał kol. mymaney mam ustawione odświeżanie na 75Hz. Tak pokazuje Ati CCC. Rozdzielczość jak u Ciebie. Pozdrawiam.
Przeglądając zagraniczne fora często przewijały się słowa “install drivers to monitor” albo “I have installed monitor drivers” - po tym wnioskuję, że chyba jednak są…
jakie 75HZ ?? w lcd nie ma takowego parametru w rozumieniu i znaczeniu jakie było w CRT…, powtarzam jeszcze raz, to jest tylko wyświetlacz nie sterowany programowo (można konfigurować sygnał generowany przez kartę graficzną np. przez zmianę nasycenia składowych rgb np. itd), kiedyś za czasów porządnych crt przez sterownik rozumiało się schemat kolorów oraz możliwość rozpoznania poprawnego modelu przez system.
od momentu wprowadzenia cyfrowego sterowania parametrami (OSD) konfiguracji monitora dokonuje się w jego menu.
No dobrze, to dlaczego jak mam u siebie ustawione odświeżanie 60Hz też mam drżenie obrazu a na 75Hz obraz stabilny jak skała? Nadmienię, że przesył obrazu mam kablem VGA, mój monitor nie ma wejścia DVI.
Daleki jestem od wymądrzania się i dlatego najpierw zajrzałem na Ati CCC i napisałem to co tam pokazuje w ustawieniach. Niczyjej wiedzy podważać nie mam zamiaru. Pozdrawiam. P.s.-w telewizorach LCD Sony doszła już z odświeżaniem do 200Hz więc cóś na rzeczy jest również w LCD. No chyba że mi się zdaje . Jeszcze raz p.s-http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=10710. Tu chyba ktoś miał podobny problem. Poczytaj może będzie coś dla ciebie.