Belka pozioma na stronie


(Darom82) #1

W jakis sposób na mojej stronce: http://www.history.is.net.pl/?historia zrobić jakąś fajną dodatkową belke pod tą obecną, w której jest witaj, imieniny.

Żeby pod tą belką z imieninami była jakaś fajna belka pozioma może być prostokątną, żeby pasowała mi do tej obecnej.

Może ktoś mi w tym pomóc ?


(batmomobil) #2

Po co ta belka ma być,raczej co w niej ma być.


(Darom82) #3

W belce bedzie logowanie i uzytkownicy zalogowani


(batmomobil) #4

Sam musisz coś pomyśleć tak jak ty chcesz.Może jakaś cieniutka tabelka pod tą belką.Najlepiej daj coś dla przykładu.


(Darom82) #5

Może to być nawet taka belka jak jest na poniższym scrrenie:

belka.png

Jak taką zrobić ?


(kubut) #6

Dokładnie tak samo jak poprzednią. div z odpowiednim tłem i wymiarami + odpowiednie treści w nim


(Darom82) #7

(kubut) #8

CSS + HTML się kłania. Robisz diva o odpowiedniej szerokości i wysokości, wybierasz mu kolor (lub obrazek tła) i ustawiasz. Nie rozumiem w czym konkretnie tkwi problem? Belka z zaokrągleniami jest wręcz trudniejsza do zrobienia niż zwykła.


(Darom82) #9

Problem w tym tkwi, ze nie moge sobie z tym poradzić. Próbuje tą belke zrobić i nie może mi wyjść taka jak chce.

Czy może mi ktoś pomóc ?


(kubut) #10

Sprecyzuj co Ci nie wychodzi, pokaż jak Ci wyszło, ze nie wyszło. Chyba że szukasz gotowca, to wtedy odpuść sobie całkiem robienie stron i weź się za naukę.


(-Puma-) #11

Skoro znasz css to w czym dokładnie problem?

belka
[/code]


(Darom82) #12

Więc mam na stronce belke obecnie taką:

klik.png

Na która sklada sie taki kod:

I jeśli bym ten sam kod wkleił pod tym kodem dla dwóch takich samych belek, wtedy miałbym dwie belki takie same. tylko ze wtedy strone mi rozwala i menu mam gdzies na dole strony, a reszta stronki jest gdzieś w prawym górnym rogu. A chcialbym zrobic belke bez za okrągleń, czyli kasowałem z mojego kodu wszystkie gify dotyczące za okrągleń:

pd.gif[/code]

Jak zrobić ładnie tą belke prostokątną ? żeby ona też nie stykała się za bardzo z tą belką za aokrągleniami. Tylko żeby był taki delikatny odstęp między nimi.

klik1.png

lg.gif

pg.gif

Witaj!

ld.gif

pd.gif


(kubut) #13

skoro chcesz prostokątną i jednokolorowa to czemu n ie zrobisz zwykłego diva ustawiając mu kolor i wymiary? Odstęp od belki okrągłej robisz przez margines zewnętrzny górny i tyle...


(Darom82) #14

A możesz mi powiedzieć jak to zrobić ? Bo niechce sobie czegoś namieszać tzn, żebym nie miał za dużo div ów w index.php i żeby mi się strona nie rozkraczała.


(kubut) #15

Gotowców nie robię z zasady. I nie przesadzajmy, belkę składająca się z jednokolorowego diva zrobi każdy kto poświęcił na naukę css+html więcej niż tydzień. Skoro chcesz, aby Twoja strona funkcjonowała to może weźmiesz się za jakiś porządny kurs? Bo do tej pory każda zmiana na Twojej stronie poprzedzona jest Twoją prośbą aby ktoś to zrobił. To już któryś taki temat z kolei. Skoro chcesz tworzyć strony to się tego naucz, nie czekaj na gotowce. Ewentualnie postaw sobie jakiegoś CMS i będziesz miał z głowy.


(Darom82) #16

nawet przykladu takiej belki niechcesz pokazac, no wiesz co ?


(kubut) #17

Próbuję zmotywować Cię do działania, nie kopiowania. Podałem Ci wszystko co jest do tego potrzebne-wystarczy wpisać w google żeby zobaczyć jak to działa:

-div

-wysokość i szerokość diva

-kolor diva

-margines zewnętrzny górny

Do tego wystarczy wejść na jakąkolwiek stronę z belką i firebugiem sprawdzić kod danego elementu. Mogę pomóc jeśli będziesz próbował i będzie źle wychodziło, ale nie na zasadzie, ze ja napiszę, a Ty skopiujesz. Zrób kopie plików które edytujesz i próbuj, ewentualnie napisz jak coś nie będzie wychodziło.


(Darom82) #18

Nie wiem jak taką belke poziomą zrobić, moze mi ktoś pomóc ?


(batmomobil) #19

A jak zrobiłeś tamtą???Możesz w prosty sposób do div-a wstawić obraz png,jpg...


(Gabriellos94) #20

HTML:

...
[/code] CSS:
[code] #belka {width: 800px; height: 25px; background: url('obraz.jpg');}

Raptem dwie linijki kodu. Każdy po tygodniu spędzonym z pierwszym lepszym kursem HTML/CSS zrobi takie coś...ba, nawet całą stronę!

Btw. Przenieś CSS do osobnego pliku, życie staje się lepsze... (Przynajmniej dla mnie :D)