W jakis sposób na mojej stronce: http://www.history.is.net.pl/?historia zrobić jakąś fajną dodatkową belke pod tą obecną, w której jest witaj, imieniny.
Żeby pod tą belką z imieninami była jakaś fajna belka pozioma może być prostokątną, żeby pasowała mi do tej obecnej.
CSS + HTML się kłania. Robisz diva o odpowiedniej szerokości i wysokości, wybierasz mu kolor (lub obrazek tła) i ustawiasz. Nie rozumiem w czym konkretnie tkwi problem? Belka z zaokrągleniami jest wręcz trudniejsza do zrobienia niż zwykła.
Sprecyzuj co Ci nie wychodzi, pokaż jak Ci wyszło, ze nie wyszło. Chyba że szukasz gotowca, to wtedy odpuść sobie całkiem robienie stron i weź się za naukę.
I jeśli bym ten sam kod wkleił pod tym kodem dla dwóch takich samych belek, wtedy miałbym dwie belki takie same. tylko ze wtedy strone mi rozwala i menu mam gdzies na dole strony, a reszta stronki jest gdzieś w prawym górnym rogu. A chcialbym zrobic belke bez za okrągleń, czyli kasowałem z mojego kodu wszystkie gify dotyczące za okrągleń:
[/code]
Jak zrobić ładnie tą belke prostokątną ? żeby ona też nie stykała się za bardzo z tą belką za aokrągleniami. Tylko żeby był taki delikatny odstęp między nimi.
skoro chcesz prostokątną i jednokolorowa to czemu n ie zrobisz zwykłego diva ustawiając mu kolor i wymiary? Odstęp od belki okrągłej robisz przez margines zewnętrzny górny i tyle…
A możesz mi powiedzieć jak to zrobić ? Bo niechce sobie czegoś namieszać tzn, żebym nie miał za dużo div ów w index.php i żeby mi się strona nie rozkraczała.
Gotowców nie robię z zasady. I nie przesadzajmy, belkę składająca się z jednokolorowego diva zrobi każdy kto poświęcił na naukę css+html więcej niż tydzień. Skoro chcesz, aby Twoja strona funkcjonowała to może weźmiesz się za jakiś porządny kurs? Bo do tej pory każda zmiana na Twojej stronie poprzedzona jest Twoją prośbą aby ktoś to zrobił. To już któryś taki temat z kolei. Skoro chcesz tworzyć strony to się tego naucz, nie czekaj na gotowce. Ewentualnie postaw sobie jakiegoś CMS i będziesz miał z głowy.
Próbuję zmotywować Cię do działania, nie kopiowania. Podałem Ci wszystko co jest do tego potrzebne-wystarczy wpisać w google żeby zobaczyć jak to działa:
-div
-wysokość i szerokość diva
-kolor diva
-margines zewnętrzny górny
Do tego wystarczy wejść na jakąkolwiek stronę z belką i firebugiem sprawdzić kod danego elementu. Mogę pomóc jeśli będziesz próbował i będzie źle wychodziło, ale nie na zasadzie, ze ja napiszę, a Ty skopiujesz. Zrób kopie plików które edytujesz i próbuj, ewentualnie napisz jak coś nie będzie wychodziło.