Cześć mam problem z benq mp777 projektorem. Wyszukałem w maunualu The projector needs 90 seconds to cool down. Or 2. Please contact your dealer for assistance. I co w takim wypadku mam zrobić? Czy mogę go jakoś naprawić samodzielnie? Wymienić lampę?
Zacznij od wysłania maila do pomagierów z Benq. Na chłopski rozum lampa się przegrzewa i wyłącza się w celu schłodzenia i zapobieżenia awarii.
Samodzielnie to można by wspomóc chłodzenie dodatkowym wiatraczkiem…
Czyli samemu nic nie zrobię? A może wymienie lampę po prostu?
Nie masz pewności że problem nie wróci (a nowa lampa swoje raczej kosztuje, poza tym jeśli obecna jest sprawna to szkoda ją wywalać). Ja bym dla sprawdzenia położył na wylocie ciepłego powietrza wiatrak z PieCa (napędzany jakimś zasilaczem 9 lub 12V) żeby dodatkowo pomógł wyciągać ciepłe powietrze i zobaczył czy daje to jakikolwiek efekt.
I napisz do supportu, z czystej ciekawości co odpiszą.
Edit: Mam wiatraki i jak je mogę teraz podłączyć? i pytanie może projektor źle odczytuje temperaturę?
Nie widziałem tego modelu, ale powinien mieć jeden wiatraczek wewnątrz który nawiewa powietrze na lampie, które to ogrzane wylatuje poza projektor przez otwory w obudowie. To czy powietrze jest gorące sprawdzisz przykładając dłoń w jego ujście, po tym jak się wyłączy bo chłodzenie jeszcze powinno przez ileś tam minut działać. Nie musisz ich na razie wpinać na stałe, albo daj luzem na wydmuchu tak żeby wyciągało ciepłe z wewnątrz albo gdzieś z tyłu tak żeby wtłaczało do środka, strzelam nie wiem jakie ma dokładnie otwory wentylacyjne. Jak go wspomożesz dodatkowym to się przekonasz czy nadal będzie się wyłączał czy nie. Nie sprawdzisz sam to się nie przekonasz. Ja kiedyś przez chwilę miałem projektor ale to była kobyła a nie takie maleństwa jak są teraz.