Bez niektórych programów byłoby lepiej - czyli co można by usunąć z działu Programy, minimalizując ryzyko infekcji na sprzętach użytkowników

Tak jak w temacie. Na pierwszy odstrzał powinny pójść produkty IObit. Nie mówię tego złośliwie, ale Driver Booster czy Advanced system care to największe siedlisko malware, nie mówiąc o pozostałych produktach tego producenta - totalny szpieg.
Następny do odstrzału Daemon Tools (właściwie również wszystkie produkty Disc-Soft). Nie muszę mówić, że są udostępniane tylko downloadery, ktróe pobierają produkt + masę malware.
I na razie ostatni z moich sugestii do odstrzału to Windows ISO Downloader Luminati - popularna kopareczka, kiedyś warta uwagi, ponieważ był czysty i ściągał na prawdę dobrze obrazy ISO produktów Microsoft. Teraz nic nie wart malware.

image

2 polubienia

Syzyfowa praca - chyba prościej wymienić, co powinno zostać…
DP i tak wydają się mało zachwaszczone w porównaniu z innymi tego rodzaju agregatorami softu.

Myślisz że ktoś wywali sponsora?

Nikt z WP nie dba aktualizowanie bazy programów a ty chcesz żeby oni jeszcze tam sprzątali. Pomarzyć można…

2 polubienia

Chyba trochę przesadzacie - mam DT Ultra i DT Pro i nie zauważyłem aby miało jakieś malware. Natomiast ile tych coinów Win ISO Down. może nakopać przez 1 min? A ciągnie oryginały bo sprawdzałem sumy kontrolne.

Cała rzecz byłaby prostsza bez wywalania śmieciowego softu - po prostu trzeba “plusować” sprawdzone programy (zakładam, że plusujący używa ich dłużej niż dla celów testowych - wówczas to jest całkiem wartościowe) i zostawić jakiś (nawet zdawkowy) pozytywny komentarz.

Tylko mała grupka stałych userów to trochę mało. Generalnie nie myślisz źle, tylko te pozytywne odzewy zginą w gąszczu anonimów płaczących, że im nie działa albo że ich antywirus dostał ataku padaczki na widok danego programu (Avast, I know you still exist…).

Kropla drąży skałę :wink: A gąszcz to maczetą najlepiej…