Na start chcę przeprosić jeśli to nieodpowiedni dział i takim wypadku chciałbym prosić o przeniesienie do poprawnego.
Chciałem się zapytać jak to jest z bezpieczeństwem i wirusami/innym szkodliwym oprogramowaniem na konsolach (głównie PS4, ale również ogolnie). Otóż czy konsola może być zainfekowana? Jeśli tak to czy da się jakoś przed tym bronić? Jeśli nie była używana do przeglądania Internetu (poza stronami typu Twitch, YouTube, Facebook itp.) i nie otwierano na niej żadnych linków to chyba nie ma opcji by coś było nie tak?
Pytam gdyż nigdzie nie znalazłem na ten temat informacji a o bezpieczeństwie PC czy telefonu jest ich sporo. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Teoretycznie możliwość instalacji złośliwego oprogramowania oczywiście istnieje, ale w praktyce nie słyszałem jeszcze o kampaniach “promujących” malware, które infekowałoby PS4. Są łatwiejsze cele do ataku. Wg mnie nie masz powodów do niepokoju.
Dzięki. Naszła mnie myśl gdy przeglądałem PS Store i konsola zaczęła się zacinać. Wiem, że powiązania tutaj pewnie nie ma ale chciałem zapytać bo w sumie o bezpieczeństwie na konsolach praktycznie nic nie wiem. Chyba nawet programów antywirusowych/antymalware nie ma?
Co do konsoli to zdarzyło mi się, że ktoś nieznany do mnie pisał (raz czy dwa i pytał się chyba o jakaś grę, nie pamietam) czy również wlam (ktoś podpial konsolę do mojego konta (aczkolwiek mialem wtedy takie samo hasło prawie wszędzie i wlam również na inne konto, niezwiązane z ps4). Support na szczęście rozwiązał sprawę i od tamtej pory jest dobrze
Rozumiem więc, że nie mam powodów do zmartwień, tak jak pisałeś?