Dobra koledzy. Po przeczytaniu komentarzy pod programami antywirusowymi, firewallami już po prostu głowa mnie boli - każdy jest najlepszy. Proszę o pomoc. Przedstawię zaraz parametry mojego zabytku i o coś poproszę.
Parametry:
-
AMD Duron 750MhZ;
-
256MBRam;
-
nVidia Riva TNT2 Model 64;
-
VIA Apollo KT133.
Powyższe parametry powinne wystarczyć do tego, o co was chcę poprosić. Chodzi mi o to, aby zestawić mi antywirusa i firewalla, który ochroni mnie przed wirusami, keylogerami, trojanami, atakami hackerów, czy jak to się tam ma. Mam słaby komputer, dobrze o tym wiem. Lecz proszę o polecenie mi antywirusa, który będzię bardzo dobrze wykrywał wirusy i chronił przed nimi, ale też żeby nie zamulił kompa do stanu nieużywalnośći (chodzi o to, żebym mógl włączyć przynajmniej Mój komputer :P). Proszę o poradę też co do firewall’a, abym mógł kontrolować programy, które z internetem chcą się łaczyć oraz abym mógł kontrolować ‘wbijanie’ się z zewnątrz do mojego komputera. Wiem, że chcę dużo, ale proszę szczególnie nie zwarać uwagi na parametry kompa, gdyż nie chcę kompa z wirusami szybko chodzącego, a wolę kompa bez wirusów itp. trochę przymulającego.
Korzystam teraz z Panda Antivirus Platinum 7.07, lecz mam z nią problemy, np. samoczynnie wyłączający się firewall lub słaba ochrona (ostatnio hack w niejakiej grze Tibia, przy czym hacker zaznaczył, że jest u mnie na komuterze keyloger, lecz Panda go niestety nie wykryła).
Planuję teraz format całego dysku, a przed formatem umieszczenie na płytce programów antywirusowych i firewalla, które zainstaluję w pierwszej kolejności po pierwszym uruchomieniu świeżego Windowsa XP.
P.S. Wielka prośba - nie chce ujrzeć znów czegoś takiego, co widziałem pod komentarzami do programów, mianowicie każdy poleca co innego i mówi, że to najlepsze. Ja po prostu proszę o konkretną i przetestowaną poradę, która będzie skutecznie chroniła mój komputer, a nie porady domysłowe, których autor sam pewien nie jest.