Posiadałem do tej pory łącze 60 mbps i publiczne ip. Więc byłem wystawiony na świat. Obecnie musze ze względów finansowych zmienić pakiet na niższy. Myślałem o medium czyli 7 mbps albo 3 mbps. W obu tych przypadkach miałbym ip prywatne czyli wewnętrzne w przeciwieństwie do publicznego gdzie ip jest zewnętrzne. Czy mająć ip prywatne będę bardziej bezpieczny w sieci? Wiem że chyba rutery mojego dostawcy netu mają firewalle. Ja też mam ruter domowy z firewallem. Więc jak to jest?
Będziesz bardziej bezpieczny, niż mając IP publiczne. Jeśli nie grasz w gry sieciowe i nie udostępniasz zasobów sieciowych (stron www, ftp), to generalnie lepiej mieć prywatne IP (ale i tak możesz być narażony na ataki wewnątrz sieci dostawcy).
Nie gram w sieci ani nie udostępniam www czy ftp. Surfuje po necie, email i czasami coś ściągam w p2p ale nie za dużo. A co lepiej wybrać, 3mbps czy 7mbps? U mnie 3mbps jest za 30 zł a 7mbps za 50 zł. Jestem po ciężkiej chorobie a przedtem miałem 60mbps za 90 zł. Ten dostawca to łódzki retsat1. Z jednej strony kasa potrzebna a z drugiej nie chce sobie aż tak bardzo przykręcać kurka. Co wybrać?
Nie wiem, co Ci poradzić. Jeśli komputer jest cały dzień używany i Ty używasz go w tym czasie do ściągania danych, to może wystarczy wolniejsze łącze? Szczególnie że powinieneś oszczędzać. Ty wiesz najlepiej, jakie masz potrzeby.