Bezpieczeństwo - zapora antywirusowa

Cześć, piszę dzisiaj z następującym problemem: niedługo przesiadam się na nowy komputer i wraca jak bumerang pytanie odnośnie zabezpieczenia przed włamaniami, infekcjami itp. itd. Na obecnym komputerze korzystam z zestawu Comodo Firewall + Avira Antivir Premium + Malwarebytes. Wydaje mi się, że jest to dobre zabezpieczenie, bo tak na poważniej nie odczułem żadnej ingerencji z zewnątrz w mój komputer. Chociaż kto wie, może coś złapałem? Ale wracając do tematu… teraz zastanawiam się nad połączeniem Outpost Firewall Pro + ESET Antivirus 4 + Malwarebytes. Chyba nie powinny się te programy ze sobą gryźć, co? Jak uważacie? I co myślicie o wyżej wymienionych programach? Nie jestem zdecydowany na któryś z nich w 100% i zawsze mam dylemat co do ich wyboru.

Liczę na Waszą pomoc, pozdrawiam

.

Przede wszystkim - pracuj na koncie ograniczonym, a zdecydowana większość wirusów nie zagrozi Ci :smiley: Możesz też bawić się czymś takim jak np. Sandboxie - przez pół roku nie złapałem żadnej infekcji.

Avira jest chyba jednym z najlepszych darmowych antywirusów. Używałem jej w połączeniu z PCTools Firewall Plus.

Co masz na myśli Mleczakm pisząc “przede wszystkim - pracuj na koncie ograniczonym”? i jak stworzyć/uruchomić takiego sandboxa? stworzyć oddzielny dysk dla poszczególnych programów czy jak?

Marcin’82- wiem, że Avira jest dobra. Eset też jest dobry jak się go dobrze skonfiguruje. dlatego podtrzymuję moje pytanie z pierwszej wiadomości

.

Po prostu. Stworzyć dwa konta na komputerze, jedno z prawami administratora a drugie z ograniczeniami. Na drugim nie można instalować programów bez zgody admina itp. Sandboxie to program typu piaskownica, programy są uruchamiane w wirtualnym środowisku, dzięki czemu nawet, jeśli są zawirusowane, to nie przechodzi ten wirus na właściwe dyski/partycje.

Avast! Antivirus + COMODO Firewall

:arrow: http://www.dobreprogramy.pl/avast,Progr … 13266.html

:arrow: http://www.dobreprogramy.pl/Comodo-Inte … 12952.html

ESET Nod32 + Outpost Pro + WinPatrol (darmowy) zestaw pracujący bez zakłóceń.

Mam od kilku lat i nie narzekam.

Z pozdrowieniem.

Squall2008, Avasta w życiu nie zainstaluje:D jest on dziurawy jak sitko i wszystkim którzy mają tego antywira zainstalowanego u siebie odradzam. skad to wiem? ano od kilku osób, które tego antywira używały i dzięki testom na AV-Comparatives i Virus Bulletin. Ja jeżeli mam wybierać pomiędzy antywirusami to tylko Avira i ESET (niekiedy jeszcze G-DATA).

Co do Outpost Pro to jest on dla mnie trochę za trudny w obsłudze, ale ściągnąłem niedawno instrukcję do niego i jeżeli go zainstaluję to może sobie z nim poradzę. Ale WinParol? -nie słyszałem o tym programie. Napisz mi, M_i_r coś o tym programie

Poza tym nikt nie wypowiada się na temat Malwarebytes… słyszałem, że jest do bardzo dobry program do usuwania zagrożeń… nikt go nie zareklamuje?:stuck_out_tongue:

pozdro

.

WinPatrol to monitor systemu.Kontroluje zmiany plików systemowych, autostarty, pliki ukryte na głównym dysku itp.

-> http://www.bezpieczenstwosystemow.pl/in … pic=2423.0

Malwarebytes to dobry program i można uruchamiać ręcznie co pewien czas.

W systemie może pracować tylko jeden rezydent, w tym przypadku ESET Nod, moduł antyspywarowy Outposta zostanie automatycznie wyłączony.Malwarebytes w wersji darmowej rezydenta nie posiada.Rezydent WinPatrola może pracować.

:slight_smile:

To ten WinPatrol to jest coś podobnego do Hijacka czy RegCleanera, z tym, że te 2 programy nie posiadają ochrony w czasie rzeczywistym, tak? Można popatrzeć na tego Patrola, ale jest do tego jakaś instrukcja obługi? Bo lubię sobie poszperać w programach i żebym czegoś nie spieprzył :wink:

PS. albo niech chodzi Malwarebytes non stop, ale bez ochrony rezydentnej, bo kiedy ją włączę to ona się gryzie z ochroną rezydentną z ESETA, tak? czy jak to wygląda?

.

WinPatrol to monitor.Zauważy zmiany plików, wpisów w systemie to zapyta się czy je zostawić czy zablokować.

Nie jest HJT czy RegCleanerem, dla analizy tworzy dziennik podobny do HJT. Jest w wesji polskiej i poza ustawieniem czasów inspekcji nic innego nie ustawiamy.

Malwarebytes w wersji darmowej rezydenta nie posiada, uruchamiany jest ręcznie.

Jest podstawowa zasada w ochronie komputera, że rezydentna ochrona (w czasie rzeczywistym) jest tylko jedna.

W innym przypadku mogą się zwalczać lub tylko mulić system zużywając nieporzebnie zasoby komputera.

W przypadku skanu Malwarebytes i tak rezydent Noda będzie to kontrolował, gryzienie tu nie występuje.

aha, czyli chyba już wszystko wiem. a może być jednocześnie otwarty ESET Antivirus/Avira Antivir (oba z ochroną w czasie rzeczywistym), Malwarebytes (bez ochrony) i ten WinPatrol? Chyba nie powinno być z tym problemów?

.

Yh. Po co dwa antywirusy na raz ? Z tego co wiem, to przy zainstalowanych dwóch AV występować MOŻE konflikt i pliki jednego czy drugiego AV mogą (ale nie muszą) być wykrywane jako wirusy. Coś a’la nadmierna aktywność Avasta :wink:

Dla mnie ochroną byłby dobry taki zestaw z tego, co podałeś:

ESET Antivirus + Malwarebytes + WinPatrol + jakiś firewall (Comodo np.), bo nie podałeś żadnego :stuck_out_tongue:

Ja mam Avira + Comodo FW + Malwarebytes’ (jak Ty) i żaden wirus się nie przeciska :smiley: