Ostatnio chciałem utworzyć bezprzewodową sieć LAN między dwoma laptopami, lecz nie bardzo to mi wychodzi. Dodam od razu, iż routera do takiego zabiegu nie posiadam. Oba laptopy mają zainstalowane Win7 64-bit.
Próbowałem utworzyć tą sieć w następujący sposób: wchodziłem w Start > Panel Sterowania > Sieć i internet > Centrum sieci i udostępniania > Skonfiguruj połączenie lub sieć > Skonfiguruj bezprzewodową sieć typu ad-hoc (komputer-komputer). Tutaj wybrałem nazwę sieci, hasło. Drugi laptop widzi tą sieć, można się z nią połączyć, lecz widać po ikonce sieci, że coś jest nie tak - po prostu nie działa. Podobnie jest z internetem gdy niby jest podłączony i widoczny, ale nie działa.
Jeśli wiecie jak skonfigurować to lub znacie jakiś program do utworzenia tej sieci, to czekam na wasze posty.
Otwórz “Panel sterowania” i kliknij na “Połączenia sieciowe”.Kliknij prawym przysikiem myszy na “Połączenie sieci bezprzewodowej” i wybierz “właściwości” a następnie “konfiguruj” .
Przejdz na zakładkę “Zaawansowane” i tam gdzie masz “Właściwość” wybierz “Desired BSS Type” a tam gdzie jest “Wartość” to “Ad-hoc” i oczywiście klikamy ok.
Na drugim komputerze widzimy komunikat “Ta sieć bezprzewodowa nie jest bezpieczna …” i zaznaczamy “Zezwalaj mi na łączenie się z wybraną siecią…” i klikamy na “połącz” .Windows przydzieli pecetom adresy IP.
W tych “Zaawansowanych”, nie mam opcji “Desired BSS Type”, zapewne mam inną kartę sieciową i w związku z tym inne opcje. Dla pewności przejrzałem wszystkie opcje, ale w żadnej z nich w “Wartości” nie było “ad-hoc”. Jakieś inne pomysły?