Bezprzewodowa sieć, sygnał jest, netu brak


(Ferenzoo) #1

Dzisiaj podłączyłem nową kartę sieciową bezprzewodową do komputera, działa dobrze, podłączyłem sie do sieci, ale nie ma połączenia z internetem (Karta jest linksysa, router D-link, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie). Co robić?


(Witos) #2

musisz mieć ustawioną na komputerze odpowiednią bramę i serwer DNS

adres bramy to adres routera w tym wypadku

natomiast DNS taki jak przy bezposrednim połączeniu


(Ferenzoo) #3

To chyba się automatycznie ustawia.

Miałem przedtem adapter USB D-link DWA-111 i nie trzeba było nic ustawiać, po prostu zainstalowałem oprogramowanie i działało. Internet mam z chello.

edit

Spróbuje to zrobić, ale skąd mam wziąć te adresy DNS?

edit

LAN :

MAC Address : 00-19-5b-58-a3-ef

IP Address : 192.168.0.1

Subnet Mask : 255.255.255.0

DHCP Server : Enabled

WAN:

MAC Address : 00-19-5b-58-a3-f0

Connection : DHCP Client Connected

IP Address : 84.10.224.70

Subnet Mask : 255.255.255.0

Default Gateway : 84.10.224.1

DNS : 62.179.1.62 62.179.1.63

to sa informacje z routera, wpisywałem wszystko tak jak tu i nadal nie działa.


(Marcinsurdy) #4

albo we wlasciwosciach polaczenia internetowego ustaw sobie na auto ale sam skonfiguruj.

pokaz co Ci to pokarze:

start-> uruchom -> cmd -> ipconfig /all


(Ferenzoo) #5

Problem jest w tym, że w oprogramowaniu od mojej karty sieciowej, gdy ustawiona jest auto konfiguracja, wyszukuje mi złe ip, bo zaczynające się na 164, a nie na 192 jak powinno być. Dodam, że gdy przełączę na te narzędzie do konfiguracji sieci z windowsa wszystko jest OK, ip i reszta samo sie ustawia i internet jest, tylko wtedy pojawia się taki problem, że tak jakby przerywa sygnał i na kilka sec rozłącza neta i znowu się łączy... to strasznie denerwujące, np. przy grach online. Proszę o pomoc :slight_smile:

thumb_48a418f100fc2201029377.pngTaki adres ip ustawia się, gdy włączone jest auto konfiguracja.


(Marcinsurdy) #6

wiec zrob tak, wylacz softa od karty sieciowej, ustaw w windowsie na auto ip

potem,

start-> uruchom -> cmd -> ipconfig /all

zobacz jakie Ci dnsy pokazalo. Wlacz sobie softa od karty sieciowej, i ustaw na sztywno ip, maske, brame i dnsy


(Ferenzoo) #7

Robiłem tak kilka razy, ale jak napisałem w poprzednim poście, jak ustawiam ręcznie to DHCP jest wyłączone.

thumb_48a49e9ae3177427385183.png

thumb_48a49e9b07665882110020.png

Tak to wygląda.