Tak jak w temacie czy opłaca się kupić tą kartę ? Z filmików na youtube widzę że fizyka w grach się bardzo poprawiła . Teraz ta karta kosztuje 400 zł . A czy w nvidi 8800 nie ma wbudowanej tej karty ? Kiedyś słyszałem że ma się tak stać .
Właśnie 8800 są w stanie obliczać fizykę, ponieważ firma AGEIA została wykupiona przez nVIDIę. Moim zdaniem kompletnie się nie opłaca.
Niedawno czytałem o tym PhysX i jak na razie to nie warto sobie tym głowy zawracać.
Sam pomysł dobry i daje to kopa, lecz bardzo mało gier obsługuje tą kartę.
I tak więcej takich akceleratorów fizyki nie będzie, gdyż funkcję jej liczenia przejmuje powoli GPU.
A jak ja mam 8800gs to uzyskam podobne wyniki fizyczno-graficzne jak w tym BFG PHYSX
Nie no, może nie aż tak, ale zacznijmy od tego, że może 1% gier z tego korzysta, więc nawet nie masz nawet na czym tego sprawdzić.
Różnica w graw z physX i bez jest prawdziwie porażająca, ale niestety mało jest takich gier ja tu zauważyliście.
Co do implementacji takiego akceleratora w gpu nvidii to może w GF’ie 11999JXT (Jesus-XTreme) będzie w standardzie
Do tego czasu, to AMD do spóły z IBM-em samo zrobi i wprowadzi własny akcelerator fizyki, który zintegruje z Athlonem 50000000+ A na razie dajmy sobie spokój z tymi wynalazkami.
Patrząc na dotychczasowe poczynania nvidii, to teraz wypuszczą 9900… więc za pół roku zmniejszą proces do 55nm (amd będzie miało wtedy 45nm) i nazwą to 10800. Jeśli nvidia nie będzie miała przewagi to, idąc dalej, 11999JXT powinno ukazać się 4 grudnia 2010 roku
a o której godzinie?? Dla mnie to ważne mam napięte terminy
18;76
Może zdąże jak dobrze pójdzie
Niedługo po premierze GTX280 nVidia udostępni sterowniki wspierające physX w kartach z serii 8000, 9000 i GTX280, GTX260.
Ale ten test jest z 15.05.2006. Ageia została przejęta przez nVidia i niedługo będą sterowniki dla PhysX pod karty nvidia począwszy od serii 8000. Uważam, że nie warto kupować oddzielnej karty dla PhysX, bo jeżeli teki np. 8800GT obsłuży fizykę to lepiej zainwestować w drugiego 8800GT w zrobić SLI. Zresztą kiedyś nVidia miała plany do wykorzystania jednej z dwóch kart w SLI do fizyki. Wygląda, że teraz karta do fizyki została zintegrowana z GPU.
http://www.frazpc.pl/news/20835-PhysX_d … _GeForce_8 poczytaj sobie .
EDIT
komentarze też bo tam jest podane jakie gry to wykorzystują.