Biały myślnik przy uruchamianiu komputera


(Czesiekfredek) #1

Witam. Otóż mam problem gdy uruchamiam komputer . Wygląda to tak:

  1. Wciskam przycisk uruchamiania

2.Narazie odpala sie normalnie

3.Teraz przy urchamianiu Windowsa nagle pojawia się czarne tło a w lewym górnym rogu pojawia się migająca biała kreska

  1. Resetuje komputer

5.kreska pojawia się znowu

6.Dopiero po conajmniej 3 resetowniach Windows sie uruchamia.

Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję.


(Janciszek5) #2

Musisz troche poczekac az kreska zniknie. Na każdym kompie tak jest.


(Anonymous Dreams) #3

To tzw. "Znak zachęty"... jak w serialu "Lost" :mrgreen:

a tak na poważnie - komputer w momencie startu dokonuje detekcji urządzeń. Skoro start systemu następuje dużo później, to może masz problem z biosem - (załaduj fabryczne ustawienia biosa), albo, któreś z urządzeń w komputerze sprawia problemy - sprwadź na zakładce menadżera urządzeń.

Sprawadź również w biosie kolejność urządzeń z których system ma być uruchamiany. Bios szuka systemu we wskazanej kolejności.

Moze masz zaznaczoną opcję sieci Lan. System szuka tam systemu i go tam nie znajduje -> i to właśnie ten czas poszukiwania z graficznym "znakiem zachęty".


(Czesiekfredek) #4

Soccer -> wiem że jest tak na każdym kompie ale bez przesady żeby to trwało w nieskonczonosc.

chat -> spróbuję zrobić to co napisałeś ale nie sądzę że to coś zdziała

Formatowanie dysku nic nie dało.


(Anonymous Dreams) #5

czesiekfredek, formatowanie nic tu nie da, ponieważ problem leży na poziomie biosu, a nie plików systemowych - wtedy jeszce pliki nie są ładowane z dysku.

Miałem identyczny problem z laptopem, u mnie znak zachęty migał przez 3 minuty. Laptok miał uszkodzony bios i nie dało się go zaktualizować, ani wgrać na nowo. :cry:


(Czesiekfredek) #6

chat > i co wtedy zrobiles

??