witam nie mogę ustawić w Biosie (A68HM-E33V2) pamięci Ram. na płycie mam 4 GB w Biosie 2GB.
Możliwe przyczyny:
- nieaktualny BIOS
- dwie różne kości pamięci, nie współpracujące ze sobą, albo z płytą
- jedna kość uszkodzona
I bardzo dobrze, RAM nie ustawiasz w BIOS.
W BIOS możesz ustawić tylko RAM dedykowany jako vram dla zintegrowanej karty graficznej.
Schodki sa bodaj od 32 mb do 2 GB właśnie, taki masz tam zakres ? Jeżeli nie masz zewnętrznej, to ustaw 256 MB, do Internetu wystarczy, a zagrać i tak nie zagrasz.
Sprawdź, czy kosc RAM jest sprawna/czy kości są.
Jeżeli pokazałoby tylko jedną z 2, to by sugerowało złe włożenie/brak współpracy różnych producentów/modeli lub uszkodzenie socketu lub płyty.
jak miałem win 7 było 4 GB a po instalacji win 10 mam tylko 2 GB
To jest niemożliwe.
Jeżeli w BIOS widzisz tylko jedną kość wielkości 2 GB, to zainstalowany system nie ma nic do rzeczy. Możesz nawet odłączyć dysk twardy i prawdopodobnie bez w10 nadal będziesz widział tyle samo.
Bardziej obstawiam, że coś w bios Vram zmieniłeś, oczywiście o ile tylko w10 widzi mniej ramu niz było, a bios nadal widzi poprawną ilość tj. 4 gb.
w starym biosie miałem Advanced>chipset configuration>memory remap feature > i zamiana na enabled
a w tym tego już nie mam
No to przywrócć starszy BIOS o ile jest taka możliwosć, nie wiem po co to robiłeś, bo WIndows sam z siebie jeszcze nie doszedł do uprawnień modyfikowania biosu w ramach aktualziacji…