Bios Ami... wyzwanie czy problem?

Witam. Od jakiegoś czasu przy każdym odpaleniu kompa wyskakuje komunikat:

Cmos settings wrong

System time and date not set.

Press F1 to enter setup

Press F2 to set default.

Za każdym razem ustawiam czas i datę a jak odpalam biosa to zawsze jest z tego co pamietam 1.12.2002, więc trochę nie teges.

Windows też szwankował. Używam pakietu zabezpieczającego F-Secure 2010 pełnej wersji, jednak administrator sieci internetowej przesłał mi wiadomość że mam i rozsyłam wirusa. Skanowałem kompa równeiż innymi programami jak MKS i Norton i żaden niczego nie wykrył. Zrobiłem formata i o ile windows działa lepiej to z biosem bez zmian. Co robić?

Jedyna przyczyna Twojego problemu - wyczerpana bateria podtrzymująca pamięć ustawień biosu. Zmień ją.

PS. co robiłeś? “Formata” - a co to takiego, oprócz bezsensownego “potworka językowego”?

Idź zatem i zakup taką oto baterię, a problemy znikną jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki:

http://www.komputronik.pl/index.php/pro … wnych.html

@QwartzC

Dobrze, że baterii nie “sformatował” …

Dziękuję za pomoc. Na pewno to uczynię, a zamiast być złośliwym odnośnie słowa format, to może pokażcie również dorosłość i wyprowadźcie mnie z błędu jeśli taki popełniłem, bo bez kitu ludzie - nie wiem o co Wam chodzi.

Nie istnieje określenie “zrobiłem formata” lub “zrobiłem format dysku” - jest za to np. “sformatowałem (dysk/partycję)”, “przeprowadziłem/zrobiłem formatowanie dysku/partycji” lub “reinstalowałem system operacyjny” bo samo formatowanie nie powoduje zainstalowania systemu - po formatowaniu/sformatowaniu dysk/partycja jest czysty.

Z tego co mówisz po reinstalacji systemu windows działa lepiej, więc w czym problem? Jeśli FSecure sam aktualizuje co jakiś czas sygnatury zagrożeń, to nie ma się czym przejmować. Calkiem możliwe, że masz jakiś zawirusowany pendrive albo płytę CD.

Ewentualnie zapoznaj się z tym tematem:

otl-gmer-rsit-dds-inne-instrukcje-t370405.html

Wrzuć logi, a ktoś doświadczony sprawdzi, czy jeszcze coś w systemie nie siedzi.

Odnośnie pisowni to oczywiście masz rację, jednak ja jestem osobą mocną w języku polskim i zdaję sobie sprawę, że taka pisownia jest formalnie niepoprawna. Jednakże forum traktuję inaczej niż list urzędowy - więcej luzu po prostu :). Poza tym byłem pewien, że osoby czytające będą wiedziały o co chodzi i jak się okazuje miałem rację :wink: . Tak samo jak Wy nie lubię analfabetów internetowych, ba - nie lubię ich w ogóle jednak uważam, że jest granica między zwracaniem uwagi na popełnianie błędów gramatycznych, ortograficznych, czy rzeczowych, a nadgorliwością. Pozdrawiam :wink: