Witam. Od jakiegoś czasu przy każdym odpaleniu kompa wyskakuje komunikat:
Cmos settings wrong
System time and date not set.
Press F1 to enter setup
Press F2 to set default.
Za każdym razem ustawiam czas i datę a jak odpalam biosa to zawsze jest z tego co pamietam 1.12.2002, więc trochę nie teges.
Windows też szwankował. Używam pakietu zabezpieczającego F-Secure 2010 pełnej wersji, jednak administrator sieci internetowej przesłał mi wiadomość że mam i rozsyłam wirusa. Skanowałem kompa równeiż innymi programami jak MKS i Norton i żaden niczego nie wykrył. Zrobiłem formata i o ile windows działa lepiej to z biosem bez zmian. Co robić?
Dziękuję za pomoc. Na pewno to uczynię, a zamiast być złośliwym odnośnie słowa format, to może pokażcie również dorosłość i wyprowadźcie mnie z błędu jeśli taki popełniłem, bo bez kitu ludzie - nie wiem o co Wam chodzi.
Nie istnieje określenie “zrobiłem formata” lub “zrobiłem format dysku” - jest za to np. “sformatowałem (dysk/partycję)”, “przeprowadziłem/zrobiłem formatowanie dysku/partycji” lub “reinstalowałem system operacyjny” bo samo formatowanie nie powoduje zainstalowania systemu - po formatowaniu/sformatowaniu dysk/partycja jest czysty.
Z tego co mówisz po reinstalacji systemu windows działa lepiej, więc w czym problem? Jeśli FSecure sam aktualizuje co jakiś czas sygnatury zagrożeń, to nie ma się czym przejmować. Calkiem możliwe, że masz jakiś zawirusowany pendrive albo płytę CD.
Odnośnie pisowni to oczywiście masz rację, jednak ja jestem osobą mocną w języku polskim i zdaję sobie sprawę, że taka pisownia jest formalnie niepoprawna. Jednakże forum traktuję inaczej niż list urzędowy - więcej luzu po prostu :). Poza tym byłem pewien, że osoby czytające będą wiedziały o co chodzi i jak się okazuje miałem rację . Tak samo jak Wy nie lubię analfabetów internetowych, ba - nie lubię ich w ogóle jednak uważam, że jest granica między zwracaniem uwagi na popełnianie błędów gramatycznych, ortograficznych, czy rzeczowych, a nadgorliwością. Pozdrawiam