Witam. Wie ktoś może skąd mogę pobrać Bios do laptopa Fujitsu-Siemens Amilo Xi 1546 skądś indziej niż ze strony producenta?? Chodzi mi o to że po aktualizacji do najnowszego laptop przestał obsługiwać 4GB ramu(nawet się nie włącza), działa tylko 2GB w jednej kości. Po aktualizacji przy uruchamianiu mam logo z napisem FUJITSU-SIEMENS a wcześniej miałem logo z głową ALIENA (może był nieoficjalny). Jeśli macie jakieś informacje proszę o linki itp.
– Dodane 26.02.2010 (Pt) 14:56 –
Temat do zamknięcia, poradziłem sobie. Trzeba było sciągnąć specjalny modowany bios.
Witam Cię serdeczniem.Mam problem podobnej natury.Standartowo mój Amilo miał1gb ram.Wczoraj starając się troszkę zmodernizować “wsadziłem” mu 2x2gb Kingstona.I nic.Komp nie startuje.Moduły sprawne,każdy z osobna działa.Zaktualizowałem BIOS do 1.25 i też nic.Powiedz proszę jak dałeś obie z tym radę.Jak ominąć ten problem?Wspominałeś coś o jakimś alternatywnym BIOS-ie.Co to było za cudo?Pozdrawiam.
Trzeba mieć modowany BIOS, nie taki ze strony producenta tylko inny stworzony specjalnie do tego aby obsługiwał 4 GB ram(no 3,25GB bo chipset płyty głównej na to nie pozwala) BIOS ALIENa
Chipset 945 express nie obsługuje 4GB RAM pokazuje że tyle jest w komputerze zainstalowane ale obsługuje max 3,25GB (trochę o tym poczytałem, chyba że na każdym forum z tym wątkiem każdy się mylił ale wątpię). System mam Windows 7 x64 a BIOS już nie pamiętam skąd ściągnąłem ale trudno znaleźć go nie było. Pozdrawiam