BIOS - błąd karty graficznej - speaker


(Orion.) #1

Witam.

 

płyta : ASUS p5q PRO

Karta : sapphire 5830

procek : Intel Core 2 Quad Q8200 2.33GHz 4M 1333

monitor : LG LED 22EN33

zasilacz : ATX BeQuiet! BQT E5-400W

6 GB RAM

 

Wszystko podłączone, chcę odpalić a Tu nic. Na ekranie monitora NO SIGNAL, a SPEAKER daje sygnał : 1 długi 2 krótkie, czyli błąd karty graficznej, co jest dziwne, bo 2 tygodnie temu była sprawdzana u kolegi i działała.

 

Czy ktoś wie może w czym tkwi problem? Wentylator karty działa poprawnie, więc nie rozumiem. Przed chwilą wyjąłem baterię BIOSU, może jego reset coś pomoże, zobaczymy.


(MrBeckham666) #2

zasilania do karty chyba nie zapomniałeś podłaczyć?

 

na pewno siedzi dobrze w pci-e?

 

sprawdz dla pewnosci czy np jest to samo bez ramu z 1 koscią i bez grafiki.


(Orion.) #3

w pci raczej siedzi dobrze, nie da się mocniej wsadzić :smiley:

 

Wyjąłem RAM, było zupełnie inne pipczenie :frowning:

________________________________

Oto nagranie z pipczenia speakera. 1 długi   2x krótkie

 

https://www.youtube.com/watch?v=g2XR9sDjFn4&feature=youtu.be

 

Oraz zaprezentowałem jak luźno siedzi karta graficzna, można ją ruszać na boki, ale chyba siedzi dobrze bo bardziej się jej wsadzić nie da :confused:


(roobal) #4

Orion. , zgodnie z regulaminem, który zaakceptowałeś podczas rejestracji, proszę dokonać zmiany tytułu na taki, który wstępnie opisze problem, w przeciwnym razie temat zostanie przeniesiony do kosza.

W celu edycji tytułu należy użyć opcji pełnego edytora tekstu.


(askow) #5

Było, nie było - jeden długi, dwa krótkie (bios award) błąd video. Kombinuj z kartą.


(Orion.) #6

ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?


(mrFreeze) #7

Idź jeszcze raz do kolegi i sprawdź tą kartę. 


(CrisPL) #8

A ja kieruję wzrok w stronę zasilacza ma on 168W na 12v1 oraz 192W na 12v2. Według specyfikacji karty działa ona od 168W do 188W.

I tak się zastanawiam czy nie brakuje jej prądu. Jakiego zasilacza używa twój kolega? Może spróbuj go podmienić na próbę.