BIOS brick w laptopie

Od roku nie miałem ochoty patrzeć na uwalonego laptopa, dziś zebrałem się na odwagę i zerknąłem do niego. Rozebrałem doszczętnie i próbowałem kilku magicznych sztuczek o których przeczytałem w ciągu tego roku (prawie :wink:).

Pacjent to Dell Inspiron 7720 i7-3630QM 16GB RAM (2x8GB).

Objawy:
Początkowo co jakiś czas po wciśnięciu przycisku power, zapalały się diody startowały dyski, wiatraki się NIE KRĘCIŁY i był czarny ekran. Przytrzymanie przycisku power i ponowne włączenie rozwiązywało problem.
W chwili obecnej laptop utknął na tym stanie na dobre. No może dyskami nie kręci bo ich nie ma :smiley:.

Zrobiłem:
Wyciągnięcie baterii CMOS przytrzymanie przez 1 minute przycisku power - niby miał się całkiem BIOS zresetować.
Próbowałem też zflashować BIOS z pendrive zgodnie z instrukcjami: https://www.linkedin.com/pulse/solved-recover-dell-inspiron-laptop-corrupted-bios-how-roland-ihasz lecz nie byłem w stanie wyodrębnić plików BIOSu z exe. Więc praktycznie nic w tym temacie nie zrobiłem bo poległem.

Może ktoś będzie miał jakiś pomysł jak ugryźć temat bo ja już naprawdę nie mam pomysłu :disappointed_relieved:. Jak nie to sprzedaje CPU i RAM a reszta w kosz… nie mam siły na niego patrzeć bo tylko się denerwuję, że padł po 5 i pół roku.

Ja miałem inny model Dell Inspiron kiedyś, to padł po 2,5 roku. Podobne objawy. Najpierw nie zawsze startował. Potem startował za 4-tym/5-tym razem. A teraz nie startuje wcale. I przy próbie startu, jak się nie powiodło, to pikają głośniki jakimś sygnałem, który oznacza BIOS brick. Komputer z 2013 roku z i5 3-ej generacji.

U mnie żadnych sygnałów, chyba, że coś wyciągnę - RAM, baterię. W przypadku braku CPU w ogóle nie startuje (nie zaświecą się diody).

Proszę:

Pamiętaj o:
Rename the newly created N5010A15.HDR and N5010A15.ROM files to N5010.HDR and N5010.ROM.

Pliki udało się wyodrębnić z EXE pod Linux w wineconsole (kontener Windows 5.1)

@Domker doceniam chęci, ale BIOS na którym przykładzie pokazywał autor artykułu też udało mi się wyodrębnić, problem mam z BIOSem do mojego laptopa :smiley:.

Podaj do niego linka to spróbuję, może się uda.

Właśnie miałem odpisywać bo wczoraj zamuliłem na maksa :smiley:

https://downloads.dell.com/FOLDER03028974M/1/7720A17.exe

Będę wdzięczny jak spróbujesz zadziałać, bo ja wczoraj poległem na obu metodach opisanych w linku - w sensie zakończyły się błędami, nie że nie umiałem tego zrobić.

PS. Teraz mi jeszcze przyszło do głowy czy nie spróbować ze starszymi wersjami … chyba w przypadku takiego awaryjnego wgrywania bios downgrade wyszedłby poprawnie.

Z przełączników/parametrów dostępnych dla tego pliku EXE z BIOS znalazłem tylko takie cuś:

Wygląda na to, że program przy flashowaniu tworzy sobie obraz binarny BIOS w katalogu temp o nazwie:
_BIOS.bin, a do wypakowania używa TDK Packer (Extractor for Windows).
To tyle, co mi się udało ustalić grzebiąc w pliku Hexedytorem.

Tutaj znalazłem jakiś trochę starszy BIOS dla tego modelu lapka:
https://laptopturn.com/download-dell-inspiron-7720-bios-bin-rom-file/

1 polubienie

Dzięki, podziwiam Cię, że Ci się chciało w to bawić. Jutro zobaczę to co znalazłeś i spróbuje jeszcze z innymi wersjami się pobawić, może któraś zadziała.
Ogólnie to wolałbym uniknąć używania do odzyskiwania BIOSu jakiegoś niewiadomego pochodzenia pliku - tak gdyby to miało uratować laptopa.

Swoją drogą orientujesz się może jak wykonać operację flashowania biosu z pendrive w laptopie? Nie jestem pewny czy podany sposób w poradniku zadziała dlatego chcę znać też inne możliwe kombinacje klawiszy.

Ogólnie to słabo to widzę, bo nawet nie wiem jaką nazwę powinien mieć plik na pendrive żeby został wgrany :confused:. Domyślam się, że każdy model będzie wymagał innej nazwy.

żeby to naprawić ten laptop musiałby miec jakiś protokół awaryjny po starcie z którego zaciąga nowy bios jak nie ma to już tego nie naprawisz tylko wymiana płyty.Tak samo nie uruchomisz uszkodzonego systemu operacyjnego z dysku a BIOS to taki system operacyjny tylko uruchamiany z ROM na plycie głównej.I dało by sie to naprawić tylko wtedy gdyby było tak że inaczej sie bootuje tak jak w systemie operacyjnym że z USB albo z DVD.Czyli musiałby istnieć jakiś protokół uruchamiany przed bios który by zaciągał nowy bios z usb czy z dvd.

Co jaka wymiana płyty kto ci to powiedział ? A lutownica wylutowanie kości bios, programator, gdzie zgubiłeś te pojęcia ? Chyba że one istnieją tylko w mojej głowie to przepraszam :slight_smile:

Wiem rozważałem ale to nie na moje umiejętności, do tego nawet nie wiem gdzie kogoś takiego znaleźć :stuck_out_tongue:. Do tego ciężko zlokalizować tam kość CMOS, do tego wszystko tak maciupeńkie, że nie wiem czy lutownica by dała radę.

Zanim bios wystartuje i tak są sprawdzane podzespoły - dowód, wyciągnę RAM mam sygnał dźwiękowy o braku pamięci. Więc coś przed BIOS jest co go uruchamia. Obstawiam, że w moim konkretnym przypadku uszkodzona jest kość pamięci CMOS co powoduje błąd podczas odczytu BIOSu. Podejrzewam problem z odczytem ze względu na to, że gdy problem zdarzał się sporadycznie to przy ponownym włączeniu laptopa BIOS ładował się poprawnie. Więc albo nie może odczytać w ogóle CMOSu albo odczytuje program z błędem i w ogóle BIOS nie startuje.

może może ,bios to taki low level system operacyjny i on sie tak samo wczytuje jak zwykly z hdd,tylko z ROM i jak tam jest uszkodzony ten bios a nie ma proktokolu zeby wgrac nowy automatycznie po starcie … czyli naciskam 5 razy guzik power i mi laduje bios z usb zamist z rom to juz sie nie da nic zrobić oprocz wymiany rom albo wymiany płyty.

Niestety nie udało mi się wypakować dzisiaj żadnej z dostępnych wersji BIOSu dla mojego laptopa, albo raczej drogiego przycisku do papieru. Chyba czas się pogodzić, że to cegła i sprzedać CPU i RAM :disappointed_relieved:.

Podaj cenę za jaką chcesz go sprzedać ewentualnie ? :slight_smile:

Całość, czy sam RAM i CPU. Bo dzisiaj obfotografowałem CPU i RAM z myślą wystawienia go dziś wieczorem. No i jesteś zainteresowany czy po prostu rada na zakończenie tematu?

Jak jesteś zainteresowany to PW podam więcej szczegółów, bo jak wspomniałem dziś chciałem wystawić RAM i CPU, zdjęcia już są jak coś. Reszta gratów nieposkładana ułożona na kupeczce :stuck_out_tongue:.