Witam po wyczyszczeniu komputera wpadł on w bootloop dlatego wyjąłem baterie bios i zresetowałem cmos i usłyszałem 4 krótkie piknięcia po przytrzymanie guzika power znów wpadł w bootloop
Jaki bootloop? Komputer w ogóle daje obraz czy nie? Czym czyściłeś ten komputer? Odpinałeś jakieś przewody lub demontowałeś coś podczas czyszczenia lub przed czyszczeniem? Podaj markę i model płyty, resztę specyfikacji komputera - ogólnie więcej szczegółów.
No to tak bootloop jest bez obrazu na +/- 3 sekundy i potem wyłącza się i tak w kółko czyściłem komputer wacikiem głownie przetarłem górę karty graficznej i dół obudowy a tak to sprężonym gazem płyta główna to ASRock b85 pro4 żadnych kabli nie odpinałem procesor to i7-4404 coś takiego na pewno 4 generacji 16gb ramu w 2 kościach ram karta graficzna to GTX 1060 bateria bios jest nowa
Jak dmuchałeś sprężonym powietrzem, to pewnie standardowo wleciał ci syf pod gniazda i w sloty RAM.
Rozebrać, odkurzyć. Nie zniszczyć pinów w slocie.
Cztery krótkie sygnały dźwiękowe wskazują na problem z RAM-em w pierwszym slocie, nie zanieczyściłeś czasem samej kości RAM-u lub slotu podczas dmuchania tym sprzężonym powietrzem?
Nie zanieśczilem ponieważ nie wyjmowałem ramu
To bez znaczenia. Większość sprzętu który trafia na serwis po zabawach ze sprężonym powietrzem ma po prostu zasyfione kurzem sloty.
Przetarłem piny ramu sciereczką suchą a gniazda ram przedmichałem i odkurzyłem dalej to samo uruchamia się na 1 sekundę szłucać jedno piknięcie i wyłacza się
Jeszcze gniazdo procesora zobacz.
czyli już lepiej, jedno pikniecie to tzw boot beep, zawsze jest chyba ze wyłączysz w bios.
Ale on się od razu po tym piknięciu wyłącza i po wyłącznie i włączaniu zasilacza włącza się na dużej i słychać 4 piknięcia
wygląda na ubrudzone styki pastą na slocie.
Mi się zdaje że 4-3 piny w rogu gdzie trochę pasty jest są wygięte bo pasty nie ma w pinach i obok nich
I mam pytanie czy mogę uruchomić komputer bez procesora aby sprawdzić czy nie jest uszkodzony
?
Bez procka się nie uruchomi. Piny pod lupą zobacz, albo telefonem. Wyprostować można za pomocą igły lekarskiej. Trzeba skoczyć do apteki i kupić kilka o różnych średnicach, to grosze, Świetnie się nadaj do prostowania. Ja robię to pod mikroskopem.
Tak przyglądając się nie wydają się jakoś bardziej wygięte bardziej myślę że mózg mi nie istniejące rzeczy pokazuje nie mam pomysłu co mogło się popsuć a wsadzić inny procesor aby wykluczyć taką awarię?
Jeżeli masz pod ręką telefon z obiektywem makro, to zrób nim zdjęcie z kilku centymetrów.
Ja bym jeszcze raz wyjął pamięci, wziął kartkę od notatnika, z wyczuciem przejechał parę razy po krawędzi złącza, uważając żeby nie zahaczyć mikro elementów na laminacie. Na kartce odłoży się trochę nalotu. Często po takim zabiegu komputer mi startował.
Albo jeszcze lepiej, gumką
oczyść dokładnie pozostałości po gumce/kartce zanim włożysz pamięć do komputera
Po resecie biosu po właczeniu uruchamia się 4 piknięcia i bootloop działa po 4 piknięciach minutę i no bootloop ram wyczyściłem tak jak na filmie nic nie dało
Nie wiem czy to istotne ale czasami jak coś podobnego mi się zdazyło to po resecie biosu się naprawiło