Bios i Boot ... :/


(Adamsfor) #1

Witam, problem dotyczy biosu:

Mam drugi komputer:

Info:

Procesor: Intel Pentium MMX 233 mhz

Ram: 49 mb

Karta graficzna: 2mb bez akceleratora gier 3D

Noi problem jest taki: Chciałbym sformatowac dysk i zainstalować windowsa 98 SE (Oryginalnego !) noi niestety ... nie chce mi boot tej płyty wystartować... tak samo jest z PIRACKIM windowsem XP. W ustawieniach biosu pogrzebałem coś... (przełączyłem żeby boota czytał najpierw z cd-romu) ale niestety... nie działa

Błagam pomóźcie... umieściłem także screeny z menu biosa i z ładowania boota:

Bios:

Boot:

I na koniec komunikat którego chyba nie powinno być:


(Michal Kolatek) #2

Na napędzie zworka jest ustawiona na master?


(Adamsfor) #3

Właśnie sprawdziłem i było na slave... ale zmieniłem na master i problem jest ten sam czyli nie chce wystartować


(Monczkin) #4

TuR1smo większych screenów nie miałeś :o

Najwyższy czas chyba przeczytać

http://forum.dobreprogramy.pl/rules.php

Popraw tytuł na konkretny

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?p=980957

:twisted:


(Michal Kolatek) #5

98 chyba potrzebuje dyskietki.

Używasz jakiegoś starego napędu?

Taśma z niebieską końcówką do płyty kanał 1, drugi koniec taśmy do napędu. Dysk na Ide2.

Zobacz na innym napędzie mi stary rupieć miał problemy z botowaniem, na nowych botowało, zmień taśmę może uszkodzona.

Boot from cd, wygląda dobrze.


(Kurzyk Zbw) #6

Jak masz podpięty napęd? Oddzielnie czy z innym napędem\dyskiem? Sprawdź na innej taśmie.

Win 98SE nie potrzebował dyskietki.


(system) #7

priatami się nie chwal :x

ten kominikat zawsze występuje w przypadku uruchamiania komputera z płyty, prawdopodobnie taki oryginał z tego win 98se że hey :P, skorzystaj z dyskietki startowej windows 98, opcja z załadowaniem sterownika napędu cd przez program mscdex.