Bios i windows nie wykrywają nowego dysku twardeg samsung f3

Witam,

mam twardy orzech do zgryzienia, kupiłem sobie dodatkowy dysk samsunga F3 HD103SJ 1TB i nie mogę go odpalić… Moja płyta główna to Epox EP-4PEA9i, dysk jest podpięty przez adapter SATA-IDE, zasilenie też jest wpięte jak należy. Wszelkie kable i gniazda działają - próbowałem w nie wpinać też działający dysk i nie było żadnych zastrzeżeń. Ktoś się orientuje, o co może chodzić? Przeczytałem też w jednym przypadku, że czyjaś płyta główna nie obsługiwała dysków o takej pojemności, na temat swojej niestety nie mogłem znaleźć dokładniejszych informacji. A jeśli by się okazało, że w moim przypadku też jest taki problem, to czy istnieje możliwość wpięcia tego dysku po prostu przez port USB? Mniej mi się uśmiecha takie rozwiazanie ale w ostateczności… Aha, jeszcze jedno, skąd mogę wiedzieć czy dysk ma port eSATA II, czy zwykłe SATA II?

Według mnie pozostaje Ci jedynie zakup kieszeni na ten dysk i podłączenie go przez USB ponieważ Twój adapter SATA-IDE nie współpracuje z tym dyskiem.

Dysk ma port SATA II.

:roll:

wejdź w prawy wprzycisk myszy na mój komputer,zarządzaj>zarządzanie dyskami> i tam sprawdź czy jest ten dysk,jeżeli jest to sformatuj go na ntsf i działaj:)

neistety przez zarządzenie już próbowałem, nie wykrywa go w ogóle, w instrukcji jest też napisane coś o tym, że jeśli bios nie ma trybu automatycznego wykrywania dysków, można dodać go ręcznie wpisując jakieś tam wartości. U mnie automatyczne wykrywanie zawodzi a ręcznie nie mogę nic wpisac…

a mam jeszcze pytanie, czy jest też możliwość, że adapter zasilania szwankuje, tzn nie żeby był uszkodzony, tylko po prostu dyskowi nie odpowiada takie rozwiązanie? mam adapter z molexa na sate i nie wiem jak sprawdzić czy działa on poprawnie.

i kolejne co mi przyszło do głowy ;] jest jakaś możliwość wpięcia się do USB od wewnątrz komputera, chciałbym, żeby dysk pozostał jednak w pudełku a nie walał się po stole i zajmował kolejne gniazdo w listwie z kontaktami.

http://allegro.pl/bk723-adapter-usb-na- … 53790.html - takie coś by zadziałało?

mam nadzieje, że nie przytłoczę was pytaniami, dzięki z góry za pomoc ;]

adapter z molexa na sate służy do zasilania,jak włączysz kompa z podłączonym dyskiem to weź go w ręke i jak poczujesz drgania to znaczy że dysk pracuje i wina nie leży w sekcji zasilania a jeżleli nie wyczujesz drgań to oddaj go tam gdzie go kupiłeś i ci wymienią,możesz sprawdzić jak dysk zachowuje sie u kogoś w kompie,czy wogóle działa