Bios K8V-X + SATA (Barracuda 250GB)= dziwne dźwięki


(lukas1506) #1

Witam
Sprawa wygląda następująco.
Płyta główna ASUS K8V-X. Podpinam sprawny, działający dysk SAGATE Barracuda 250GB. Po uruchomieniu dysk jakby próbuje się uruchomi ale tak jakby chciał a nie może… Bios nie widzi dysku i po próbie uruchomienia pojawia się informacja:
HardWare Initiale failed, Please Check Device!!!
The Bios does not be installed. Pres to continue!
Po wciśnieciu dalej nic.
Próbowałem także uruchomić dysk z nową instalacją WIN7 (boot z płyty) ale instalka nie raczy się uruchomić.
Jakieś pomysły?
Dodam że w Biosie nie mam opcji dla dysków SATA.


(Veers) #2

Zaktualizuj BIOS do wersji co najmniej 1001.


(lukas1506) #3

OK
Chciałbym jeszcze dodać że jak podepnę go razem z innymi dyskami i pojawia się okienko windowsa to obraz mi przygasa a sam windows nie startuje tak jakby prądu mu brakowało.
Jeszcze całkiem przypadkiem przypomniałem sobie że kiedyś uruchomiłem na kompie dysk SATA Barracude ale mniejszy 160GB ale wywalał mi co chwile błędy więc zrezygnowałem z niego.
Tak mnie zastanawia czy też może zasilacz nie daje rady… Aktualnie mam 300W


(tobexor) #4

o to za zasilacz
stawiam że to jakiejś firmy ### (krzak)


(lukas1506) #5

Colorsit 350W
Już taki był jak go kupiłem :slight_smile: więc proszę o wyrozumiałość :slight_smile:


(tobexor) #6

zmień n corsair vs450 i problemy z dyskmi powinny zniknąć przy okazji ochronisz resztę podzespołów od śmierci


(lukas1506) #7

Zasilacz wymieniony na CORSAIR CX430 i dysk przestał wydawać dziwne dźwięki :slight_smile:
Dzięki za pomoc.