BIOS nie może wczytać płyty z systemem


(nfk) #1

Witam, mam świeży problem z komputerem ponieważ wymieniłem dysk HDD na SSD ustawiłem w BIOSie na AHCI, zaraz po włączeniu komputera na ekranie o IDE nie pojawiają się żadne informacje po chwili wyskakuje że AHCI AMD jakieś sterowniki ładuje i później już wstaje system sęk w tym że muszę przeinstalować system a nie mogę uruchomić płyty z Windowsem (raz się zainstalował bo dysk był nowy) a teraz ustawiam w biosie First Boot Device na CD-ROM zapisuje ustawienia i nic dalej wczytuje system zamiast płyty, próbowałem klawisz F12 (klawisz szybkiego wyboru urządzenia Boot) ale po wciśnięciu tego klawisza pokazuje się jakiś zielony "krzaczek N" i w prawym górnym rogu miga taki podkreślacz "_" co mam zrobić żeby uruchomiła mi się ta płyta dvd? Błagam o pomoc.

Wcześniej na dysku HDD w trybie IDE działało i przestawienie w biosie i klawisz F12 a teraz nie działa nic :-/

Płyta główna to Gigabyte GA-MA78GM-UD2H

 

Gdzieś na jakimś forum zagranicznym przeczytałem coś takiego (tekst po tłumaczeniu): 

"Napęd CD / DVD nie można uruchomić w trybie AHCI / RAID

Wiele napędów CD / DVD mają problemy z uruchomieniem w trybie AHCI / RAID (z nie działa w ogóle do odmowy uruchomienia).

Albo wtyczka jechać do innego portu SATA, który nie jest ustawiony na AHCI / RAID lub jeśli nie można zrobić, przejdź do BIOS i tryb portów SATA ustawiony na tryb IDE / Compatibility.

( UWAGA: Jeśli napęd Boot jest podłączony do tej samej grupy portów może nie uruchomić po zmianie ( i oczywiście jakieś macierze RAID zawiedzie też ))."

 

Co mam teraz zrobić?


(JNJN) #2

A jaki system instalujesz?


(nfk) #3

Windows 7

 

Czy będę musiał zrezygnować z trybu AHCI? I powrócić do IDE? Bo chyba nie uda mi się tej płyty włączyć jak dysk był nowy to bios wczytał płytę dvd jak teraz już system jest na dysku to płyty bios nie widzi...


(JNJN) #4

To nie powinno być problemu, jak dysk SSD nowy i sprawny? i płyta sprawna z W7.

 

A zobacz, czy ruszy instalacja w ustawieniu IDE?

 

Edit:

 

A jak SSD ma już system, wcześniej go sformatuj i próbuj.


(nfk) #5

Dysk SSD jest dopiero 2 dzień w komputerze, instalacja ruszyła jak instalowałem wczoraj system bo nie było systemu na dysku a teraz nie chce się płyta uruchomić i co najśmieszniejsze wczoraj było ustawione First Boot Device na dysk SSD a wczytało płytę, mnie się wydaje że to wszystko przez to że ustawiłem AHCI, JNJN przeczytaj mój pierwszy post i napisz co sądzisz o tym co wyczytałem na jednym z zagranicznych forum...

 

JNJN tylko jak go sformatować? Skoro nie uruchomię żadnego programu startującego z płyty, a przecież chyba na włączonym systemie się nie da sformatować dysku/usunąć partycji


(JNJN) #6

Masz wszystko napisane.

 

Ustaw bios poprawnie i kontroler na AHCI, bootowanie w biosie ustaw jako pierwsze z DVD i zapisz bios Save, format dysku i jak wszystko OK musi ruszyć.

 

Jak dalej problem wykonasz reset biosu baterią: do płyty podłączony tylko dysk SSD do gniazda sata 0/1 + ewentualnie napęd sata,ustawisz go ponownie, zapiszesz Save i start.

 


(falcon89) #7

Może to też być problem z napędem optycznym (wielokrotnie się z tym spotykałem, mimo że pod systemem czyta płyty to nie może z nich wystartować).

 

Czy masz jakiś wolny pendrive minimum 4GB?

 

Czy po zmianie na AHCI ustawiłeś ponownie napęd jako pierwszy do boot'owania.


(JNJN) #8

 

Podłącz go do innego kompa stacjonarnego i sformatuj.


(Shade6661) #9

Napęd masz na SATA czy IDE (szeroka taśma)?

Jeśli napęd jest na IDE to w AHCI nie włączysz miałem już tak.


(nfk) #10

Napęd mam na SATA II, rozwiązałem problem w taki sposób że zmieniłem w BIOSie z AHCI na IDE i płyta ruszyła od razu, w programie instalacyjnym Windows 7 usunąłem wszystkie partycje później reset komputera, ponowna zmiana w BIOSie z IDE na AHCI zapisanie ustawień i instalacja Systemu Windows 7 która startuje z płyty dvd, na włączonym AHCI tylko jeśli nie ma na dysku żadnego systemu.

Czyli wszystko przez tryb AHCI tak jak napisałem w pierwszym poście że płyty główne w trybie AHCI mają problem z uruchomieniem płyty DVD nawet kiedy w BIOSie jest ustawione First Boot Device: CD-ROM.


(JNJN) #11

 

A tam ..... coś się źle zapisało za pierwszym razem w sektorze startowym dysku i dlatego miałeś sformatować nowy dysk i już.