Bios nie startuje po założeniu nowej baterii, po wyjęciu jednej kości RAM wszystko OK


(Ziomekfuu) #1

Witam!

 

Posiadam komputer który złożyłem z części używanych nabytych przeważnie z allegro. Wszystko było dobrze do pory gdy padła mi w bateria na płycie głównej co odznaczało się komunikatami w biosie. Po wymianie na nową baterię komputer o dziwo startuje ale tylko raz bo gdy chce zkliknidować błąd CMOS poprzez wprowadzenie domyślnych ustawień po restarcie komputer niby działa ale na monitorze nic (tryb energooszczędny monitora). Doszedłem do wniosku że może jakiś sprzęt koliduje i zacząłem od pamięci ram - i to właśnie tu jest pewnego typu rozwiązanie. Po wyjęciu jednej z kości RAM (DDR2) komputer się normalnie uruchamia, ale tylko na tej jednej wybranej, na drugiej nawet osobno już nie. Kości są dwie po 1GB sęk w tym że jedna wyższa a druga niższa (nisko profilowa, taka bardzo cieniutka), poza tym specyfikacje mają te same. Komputer nie rusza właśnie na tej niskoprofilowej. Co może być problemem? Dodam że jak wyjmę wgl baterie lub zamontuję tą starą rozładowaną to komputer normalnie działa na obu kościach tylko że rzuca błędem CMOS w biosie.

 

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam.


(Osimaru) #2

A jakim dokładnie błędem CMOS rzuca w biosie? Chyba nie do końca kompatybilne ze sobą / z płytą główną pamięci. Bios zaktualizowany do najnowszej wersji?


(Ziomekfuu) #3

No po prostu ustawień nie pamięta i pisze CMOS checksum error. I mam F2 aby kontunować bez wprowadzania jakiś zmian i F1 aby wejść i skonfigurować ustawienia. Po konfiguracji ustawień następuje restart no i potem tak jak pisałem czyli na ekranie nic, aby co wentylatory się kręcą. Bios niestety nie aktualizowany, ale czy to miałoby takie znaczenie?


(Osimaru) #4

Oczywiście, po coś te aktualizacje są wydawane - poprawiają błędy i czasami kompatybilność.

 

Ile masz gniazd na pamięć na płycie? Próbowałeś przekładać w inne gniazda?


(JNJN) #5

Rozumiem, że po ustawieniu biosu zapisujesz go Save

 

Może moduł pamięci uszkodzony?

 

Podaj dokładnie typy obu modułów.


(scripter1) #6

Skoro wydaje ci się że z nieustawionym biosem po wyjęciu baterii komp działa normalnie to sprawdź ile pamięci ci dokładnie pokazuje system, wykonaj też na wyjętej baterii test pamięci używając Memtest86 (najlepiej przygotuj sobie bootowalnego pendriva lub płytkę z  tym programem).

 

Spróbuj czy komputer przestanie się uruchamiać jak nic w biosie nie zmienisz tylko wejdziesz i wyjdziesz zapisując (jak zadziała to spróbuj tylko ustawić czas a jak dalej będzie działać to zmieniaj ustawienia pojedynczo aż przestanie działać).

 

Takie objawy jak opisałeś mogą świadczyć o uszkodzonej płycie głównej lub uszkodzonym biosie (programie bios lub układzie w którym jest zapisany on i jego ustawienia).

Możesz spróbować zaktualizować bios lub jeśli nie ma dostępnej nowszej wersji to ponownie wgrać najnowszą dostępną dla twojej płyty głównej.