Bios nie widzi dysku do startowania systemu

Dzisiaj podpiąłem nową płytę do komputera, bios normalnie widzi wszystkie dyski, ale jak chcę zmienić dysk priorytetowy to nie pokazuje żadnego, kiedy włączam csm to widzi tylko nvme na którym nie mam systemu. Ktoś wie jak to naprawić?

Jak CSM to tryb kompatybilności ze starym trybem rozruchu (Legacy, MBR) to go nie włączaj.

UEFI Boot vs CSM Boot - Forum Pasja Informatyki

Opcjonalnie trzeba usunąć informację, że dyski są w GPT pod UEFI (jak nie ma fajnego programu to możesz nie uniknąć utraty danych - zalecana kopia zapasowa na zupełnie inny nośnik).

https://www.easeus.com/partition-master/convert-gpt-disk-to-mbr-disk.html
https://pl.easeus.com/manage-partitions/convert-gpt-disk-to-mbr-disk.html

Aomei niby też oferuje konwersję bez utraty (sięgania po backup).

Jak to… opcja by z dedykowanego GPU wycisnąć więcej to bardzo dziwna sprawa…

Co to jest CSM ASUS?

Program ASUS Corporate Stable Model (CSM) został stworzony, aby zapewnić stabilne płyty główne firmom na całym świecie. … Program ASUS Corporate Stable Model (CSM) został stworzony, by zapewnić stabilne komputery Mini dla firm na całym świecie.

Ale ten cytat ma genezę w cyrylicy tłumaczonej na angielski i potem na polski.

bios normalnie widzi wszystkie dyski

W swoim komputerze nie masz BIOSu, tylko UEFI.

ale jak chcę zmienić dysk priorytetowy to nie pokazuje żadnego

Wiele UEFI nie pokaże nośników w bootmenu jeśli tablicą partycji jest MBR*. Musiałbyś zmienić na GPT, ale to nie jest możliwe bez zmniejszenia pierwszej partycji i przesunięcia danych, ponieważ GUID jest dwa razy większy od MBR (acz możliwe jest że ten UEFI wczyta GPT z ostatniego sektora gdzie normalnie jest jego kopia).

*Możliwe, że dlatego iż UEFI bootuje wyłącznie z GPT, z boot loadera lub boot managera na partycji EFI, podczas gdy MBR ma blob z bootloaderem w sobie. CSM to tryb dla emulacji AHCI i także dla MBR, dlatego widzisz wtedy wszystkie nośniki.

W każdym razie, Twój problem jest nierozwiązywalny bez zmian w logice po stronie pamięci masowej bo wszystko działa tak jak powinno. :wink:

Można zmienić nawyki i przestać używać CSM, chyba że mózgi innego pochodzenia niż boltzmannowego to już pamięci masowe w terminologii informatycznej.