Bios nie wykrywa Cd-Romu nie potrafie zainstalowac visty

WITAM

Jak w temacie Moj Bios nie wykrywa Cd-romu ale zacznijmy od poczatku.

Posiadam Laptopa HP ProBooka 4510s z windowsem Vista i przy uruchamianiu systemu zaczol mi wyskakiwac taki oto “chochlik” :

Plik: \Windows\system32\drivers\volsnap.sys

Stan: 0xc0000098

Informacje : Nie mozna zaladowac systemu windows, poniewaz nie ma krytycznego sterownika systemowego lub jest on uszkodzony

Wszystkie opcje tj. uruchom normalnie, awaryjnie , z wierszem polecenia czy ostatnia dobra kofiguracja nie dzialaja wiec…

Pomyslalem sobie przeciez to nie kłopot skoro mam oryginalna plytke z vista zrobie poprostu reinstalke… i tu moj problem, gdy wkladam plyte do napedu nic sie nie dzieje. Chcialem przestawic w biosie zeby cd rom byl pierwszy ale go wogole nie wykrywa mam tylko opcje USB CD-Rom a ja mam wbudowany.Wogole przyznaje ze ten bios w HP jest jakis dziwny dla mnie, przyzwyczailem sie do tych starych . Gdy wchodze do bios`u mam opcje File, Security, Diagnostics i system configuration w tym ostatnim wchodzilem juz w device configuration i zmienialem SATA Device Mode z AHCI na IDE rezultat taki sam.Przeszukiwalem google przez niecale 3 godz lacznie z tym oto forum zdarzaly sie podobne problemy ale nic mi nie pomoglo Prosilbym Kogos o szczere zainteresowanie sie moim przypadkiem

PS: wersji Biosu nie podam bo nawet nie wiem gdzie to sie cholera sprawdza

Z Gory THX

PS2: Zapomniałem jeszcze dodać ze o 15:30 windows (z cd-rom`em wlacznie) jeszcze śmigał jak komarek na pierwszej rejestracji

Na pierwszym miejscu to bym wyciągnął baterie CMOS na 5min,nie wiem dokładnie w którym miejscu się ona znajduje w Twoim lapku ale powinna być gdzieś pod którąś pokrywką na spodzie kompa(chyba)

Hmm… zobacze a cos poza rozkrecaniem ??

Serwis lub instalka Windy z pendriva?? :smiley:

pendrive mam 7.4 gb jakie pliki trzeba przegrac ??

ja kiedyś korzystałem z tego gdy musiałem zainstalować system na notebooku który jak wiadomo nie posiada cd-romu http://pclive.pl/instalacja-windows-xp- … e-540.html

nadal nic nawet z usb nie moze odpalic instalki :confused: moze byc tak, ze ta plytka ktora posiadam nie jest startowa tzn. nie pojdzie z dos`a tylko potrzebuje systemu aby wlaczyl sie instalator??

Pamietam ze mialem kiedys taki problem z jedna plyta Xpka nie chciala sie ruszyc spod dosa ale nie jestem pewny czy tu tkwi blad.

temat nadal otwarty czekam na propozycje ratunku

Lesiu_899 , na forum używamy polskich znaków (ż, ł, ć, ś, ą itp.). Proszę wyedytować swoje posty i poprawić co trzeba. Niezastosowanie się do prośby będzie skutkowało przeniesieniem tematu do śmietnika.

Spróbój po włączeniu kompa wcisnąć F9 (powinno się wyświetlic boot menu).

No tak, nie dysku startowego, tylko właśnie instalatora systemu, czyli systemu na płycie.