WITAM
Jak w temacie Moj Bios nie wykrywa Cd-romu ale zacznijmy od poczatku.
Posiadam Laptopa HP ProBooka 4510s z windowsem Vista i przy uruchamianiu systemu zaczol mi wyskakiwac taki oto “chochlik” :
Plik: \Windows\system32\drivers\volsnap.sys
Stan: 0xc0000098
Informacje : Nie mozna zaladowac systemu windows, poniewaz nie ma krytycznego sterownika systemowego lub jest on uszkodzony
Wszystkie opcje tj. uruchom normalnie, awaryjnie , z wierszem polecenia czy ostatnia dobra kofiguracja nie dzialaja wiec…
Pomyslalem sobie przeciez to nie kłopot skoro mam oryginalna plytke z vista zrobie poprostu reinstalke… i tu moj problem, gdy wkladam plyte do napedu nic sie nie dzieje. Chcialem przestawic w biosie zeby cd rom byl pierwszy ale go wogole nie wykrywa mam tylko opcje USB CD-Rom a ja mam wbudowany.Wogole przyznaje ze ten bios w HP jest jakis dziwny dla mnie, przyzwyczailem sie do tych starych . Gdy wchodze do bios`u mam opcje File, Security, Diagnostics i system configuration w tym ostatnim wchodzilem juz w device configuration i zmienialem SATA Device Mode z AHCI na IDE rezultat taki sam.Przeszukiwalem google przez niecale 3 godz lacznie z tym oto forum zdarzaly sie podobne problemy ale nic mi nie pomoglo Prosilbym Kogos o szczere zainteresowanie sie moim przypadkiem
PS: wersji Biosu nie podam bo nawet nie wiem gdzie to sie cholera sprawdza
Z Gory THX
PS2: Zapomniałem jeszcze dodać ze o 15:30 windows (z cd-rom`em wlacznie) jeszcze śmigał jak komarek na pierwszej rejestracji

moze byc tak, ze ta plytka ktora posiadam nie jest startowa tzn. nie pojdzie z dos`a tylko potrzebuje systemu aby wlaczyl sie instalator??