Witam. Kupiłem nowy dysk twardy Seagate 7000.12 500GB i mam problem z zainstalowaniem na nim systemu.
BIOS nie może wykryć dysku mimo, że jest dobrze ustawiony. Zaznaczam, że dysk sformatowałem i nadałem mu literę programem EASEUS Partition Master 6.5.2 Home Edition. Dysk jest widoczny w Mój komputer ale nie istnieje w BIOSIE. BIOS nie może go wykryć nawet przy wyszukiwaniu.
w trybie raid/sata kontrolera, bios nie pokaze dyskow - dopiero w panelu kontrolnym macierzy… szczegolnie, ze to kontroler dodatkowy, podstawowym jest nf2 ultra bodajze…
Z tą dyskietką mógłbym spróbować gdyby jej kiedyś nie wyrzucił a starowniki ze strony epoxa sa płatne. Spróbuje pobrać z innego źródła.
Proszę Was, piszcie jak do ruska bo sie nie znam jakoś strasznie na komputerach
EDIT:
P.S. W książeczce do płyty głównej że płyta główna w pelni obsluhuje SATA bez dodatkowych warunków tylko trzeba wgrać sterowniki silicon image które mam na płycie CD. I teraz jest pytanie: jak je zainstalować? Czy one instalują się na dysku, w biosie, czy gdzie?
EDIT 2:
Sprawdziłem i sterowniki SILICON mam juz zainstalowane. Oczywiście teraz mam podpięte oba dyski. Nowy jako dodatkowy. Nie było by problemu gdyby BIOS widział dyski i gdyby dało się na nowym zainstalować system.
Jeśli dobrze pamiętam , to po uruchomieniu komputera z płyty cd, tej z oprogramowaniem do płyty głównej, będzie opcja utworzenia dyskietki ze sterownikami sata.