Bios Phoenix w płycie głowej ABIT NF7-S 2.0

Mam problem z płytą główną ABIT NF7-S 2.0 . A chodzi dokładnie o to ze bios nie znajduje mi dysku. Moze ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak rozwiązać ten problem , i przy okaji jak odblokować Dysk twardy na wejście SATA w tej płycie z Biosem Phoenix . Proszę o pomoc. Mozecie tez pisać na gg 7597952. PROSZĘ O POMOC .

Ta płyta ma spaprany bios. Część dysków sata nie widzi.

TO nie BIOS jest spaprany - tylko kontroler RAID obsługujący porty SATA jest … przestarzały.

A więc co doradzacie ??

Miałem tą płytę nie miałem problemów, bynajmniej z dyskami samsunga, hitachi i seagate.

Może poprostu kontroler jest zdechnięty.

Próbowałeś obniżyć zworką “prędkość” dysku, z tego co pamiętam ta płyta ma SATA I

@LeserGD

Chłopie, miałeś to płytę i nawet nie wiesz jaki ma tam mostek. Płyty z dyskami na sata I mają płyty na beznadziejnym układzie via. Kolega miał tą płytę i dyski maxtor i seagate nie działały u niego. Nie pamiętam jaki dysk widział.

@qwerty01

Na VIA KT600 była płyta KV7.

NF7-S 2.0 była na nForce 2 Ultra 400 z MCP-T. Kontrolerem SATA był Sil 3112A, więc zanim coś napiszesz najpierw sprawdź, czy wiesz o czym mówisz.

@LeseGD

Chodziło mi, że trzeba wkładać zworkę i ograniczać przez to dysk do SATA 1,5 Gbps trzeba tylko, jeżeli ma się płytę z układem via.

Na >=nforce2 i >=i865 nie ma takiej potrzeby. Może nieprecyzyjnie to napisałem.