dokupiłem 16 GB Ram do obecnych posiadanych 16 , kupiłem te same kości i osadziłem w 4 slotach zgodnie z instrukcją.
Ustawiłem D.O.C.P na profil 1 i ręcznie ustawiłem 2933.
W BIOS DRAM STATUS cały czas widnieje 2133 MHz, natomiast wyżej pokazuje już 2933 lub 3000 MHz w zależności co ręcznie wybiorę (podgląd na zdj.)
W Windows CPU-Z pokazuje np. takie wartości jak na zdj.
Pytanie czy Ram jest ustawiony na 2933 MHz czy w końcu nie ?
Dlaczego DRAM STATUS pokazuje niższe wartości, czy są to tylko informacyjne wartości bazowe ?
Jest to G.Skill Ripjaws V DDR4 (2 x 8GB) 16GB 3000 CL15 F4-3000C15D-16GVGB , ogólnie z poprzednim Ram też był kłopot żeby podnieść i też nie można było osiągnąć zakładanych wartości.
Z 2 kościami jest tak samo, przekładałem, BIOS zaktualizowany do najnowszej stabilnej wersji.
Najnowsza wersja Bios 5861 (nie Beta)
2021/08/26
Nie mogę jednak zapewnić, czy nowszy Bios będzie poprawnie „widział” Ram Aktualizację BIOS wykonujesz na własną odpowiedzialność
Mam już najnowszy BIOS, krótko mówiąc co pozostaje mi zrobić w tej sytuacji?
Bios nie widzi poprawnie Ram czyli nie ustawie pożądanych wartości i zostanie 2133 ?
Czekać na nowy Bios ?
Dram status - informacja podstawowa o kościach (nazwa itd.)
Information, stan faktyczy częstotliwości .
W CPU-Z stan faktyczny ale musisz pamietać że tę wartość trzeba pomnożyć przez dwa ( bo to DoubleDRam) by widzieć faktyczną wartość.
Mam możliwość zwrotu tych pamięci, ale w takiej sytuacji co najlepiej byłoby kupić, żeby dobić do wspomnianych 32 GB z większymi taktowaniami?
Czy jest sens zwracać skoro musiałbym wymienić i stare posiadane kości i zwrócić 2 sztuki nowych ?
Ale prawie wszytkie ta mają. A twoja płyta ma XMP ? Jeżeli masz zamiar kupić pomięci w wyższy taktowaniem bez XMP to jest spory wydatek. Na G.SKILL 32GB (2x16GB) 4000MHz CL17 TridentZ RGB możesz usyskać około 3000 MHz o ile płyta ją obsłuży co jest problermatyczne. Ale to jest 1600 zł.
Też mam kompa postawionego na AMD. AMD nie obsługują wysokich taktowań (ale jednoczesnie lubi je), musisz mu wyłączyć profil XMP, bo to są profile dla procesorów Intel i samodzielnie ustawić taktowanie. To nie jest trudne. Na opakowaniu masz taktowanie i wszystkie CL. Z tego, co wiem, to AMD nie obsłuży częstotliwości wyższej niz 3733, czy 3800. U mnie pamięć działa obecnie na 3666 i sam wszystko ustawiałem - dało się, zapewniam