BIOS - problem z wejściem

Witam

Chciałem sformatować komputer, zacząłem do zmiany bootowania na CD. Restartuje komputer, na ekranie startowym naciskam DEL, zamiast “Setupa” :smiley: Biosu włącza mi się ekran gdzie mam opcje takie jak Uruchom system windows normalnie, tryb awaryjny itp, zapewne wiecie o co chodzi. Więc jak mam wejść do tego ‘niebieskiego’ ekranu aby zmienic bootowanie na CD?

ps. nie jestem w tym temacie obeznany.

Typ BIOSU Award Modular

BIOS Version GA-7VT600 F13

Typ BIOS’u Award Award Modular BIOS v6.00PG

Informacja z BIOS’u Award GA-7VT600 F13

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-7VT600(-L)

Typ procesora AMD Athlon XP, 1473 MHz (11 x 134) 1700+

co jest ?

No to nie wchodź do biosu tylko po włączeniu zasilania naciśnij F8 - będziesz miał samo menu wyboru urządzenia, z którego ma startować wybierz CD, naciśnij ENTER i gotowe. Po następnym resecie, jeśli będziesz chciał znów wystartować z CD to znów musisz z tym F8.

Na startowym ekranie próbowałem wszelkich kombinacji oraz F1-F12, na niektóre wchodzi ten ekran z “uruchom system windows normalnie”. i nic innnego

Na startowym? To musisz zrobić chwilkę po załączeniu zasilania/naciśnięciu przycisku reset.

Nic z tego. Próbowałem różnie, trzymać od samego wciśnięcia Reset, naciskać cały czas od samego wciśnięcia itd. Jakieś alternatywy?

wcisnij przycisk pause/break w momencie pokazania pierwszego (czasem drugiego) ekranu od wlaczenia. Powinno wstrzymac ladowanie a gdzies na ekranie pisac jak wejsc do biosu. Jak nie to probuj del, f8 i inne mozliwe