BIOS protestuje

Z moim BIOS’em cos jest nie tak.Na poczatku myslem ze nie czyta mi dysku i dlatego komp nie dziala wiec przestawilem i go czytal.Zaczalem instalowac Win XP.I w tedy zaczal sie problem.W pewnym momencie instalacja sie zacinala i koniec trzeba resetowac.Probowalem instalowac jeszcze pare innych systemow ale nic nie szlo.Podejrzewam ze to wina BIOS’u i chce wiedziec czy da sie go jakos naprawic.Z gory dziekuje za odpowiedz?

Jak dla mnie to wina RAM-u nie biosu. Jak masz 2 kości to wyjmij jedną albo poprzekładaj sloty.

to moj poprzedni watek polączony z tym: problem-dyskiem-twardym-t430227.html?hilit=Problem%20z%20dyskiem

Tak jak napisałem wyżej, ja bym sprawdził na Twoim miejscu RAM. Kiedyś metodą prób i błędów podczas takiej samej objawy wykryłem, że przez RAM. Więc warto spróbować. Pozdrawiam

BIOSu nie da się “naprawić”, natomiast, jeśli masz jakieś podejrzenia, to ustaw w nim Load Optymized Defaults, czyli wykonaj ustawienia optymalne - powinieneś znaleźć taką (lub podobnie brzmiącą) pozycję w BIOSie. Potem potwierdź zmiany F10 (przeważnie) i zrestartuj komputer. Mimo tego weź poważnie pod uwagę radę “Despero7”.

To nie RAM sprawdzalem na nowym prosto ze sklepu.Moze ten link ktory jest w poscie wam cos rozjasni.Sprawdze to Poraj.

Dodane 22.01.2011 (So) 16:01

Niestety Load optimal defaults nic nie pomoglo znow to samo.Jeszcze dodam ze po zaladowania sie XP czyli tego paska ktory sie laduje na poczatku pod logo Windows XP wyskakuj na sekunde niebieskie okienko z napisami.

Dodane 22.01.2011 (So) 16:05

Pozniej jest reset i znow to samo wiec myslalem ze to dysk to kupilem nowy na ktorym nie moge Wina zainstalowac.Juz nie wiem chyba sie poddam i oddam kompa do profesjonalisty.Bo cos czuje ze ja nic nie zdzialam :?

Ja miałem identyczny problem. Instalator zatrzymywał się podczas instalacji systemu. U mnie coś nie tak było z zintegrowaną kartą sieciową. Wyłącz w BIOSie np kartę sieciową i dźwiękową i spróbuj ponownie

To jak już kilka głównych przyczyn wyeliminowałeś to ja bym jeszcze spróbował zainstalować system z USB, bo jak nie RAM, jak nie HDD, karta sieciowa i BIOS to zostaje napęd CD/DVD.

Najlepiej Windows 7. Ma najnowsze sterowniki do dysków itp i łatwo się go modyfikuje na dysk USB.