BIOS przy pierwszym uruchomieniu komputera


(zapomnialemstarynick) #1

Witam

Dostałem kilka dni temu komputer ze sklepu. Bez systemu. Gdy go włączam, monitor się nie włącza, nie wyskakuje BIOS. Co to może oznaczać? Czy może ja coś robię źle? 

Moja płyta główna: 

 

Pozdrawiam!


(jacek_kiler) #2

Jak na obudowie nie ma plomby, to sprawdź czy wszystkie zasilania do płyty są podpięte łącznie z 4-pinowym dodatkowym zasilaniem i sprawdź też czy podpięte jest zasilanie do karty grafiki (o ile masz inną, nie zintegrowaną). Przy okazji możesz zresetować bios za pomocą odpowiedniej zworki czy wyjęciu baterii przy odłączonym kablu zasilania- oczywiście biorę pod uwagę, że wszystkie kable masz prawidłowo podpięte :wink:


(Kazdan63) #3

Może by tak po włączeniu nacisnąć np. “Delete” . 


(pionner) #4

I co mu to da? Jakby chodziło tylko o to, że nie ma systemu, to wyskoczyłoby “No bootable media found”.

Sprawdź, czy wszystko w środku jest prawidłowo podłączone, oraz czy zasilacz jest wystarczający dla wszystkich komponentów.


(Kazdan63) #5

“Gdy go włączam, monitor się nie włącza, nie wyskakuje BIOS.”

Napisane jak napisane . Interpretować można różnie .


(Longhorn2009) #6

Monitor podłącz do zewnętrznej grafiki oczywiście,  nie do zintegrowanej gdy masz 2.


(Atronics) #7

a sprawdzałeś sobie ten monitor na innym zestawie(jeśli jest możliwość)

ten magiczny pśtyczek w zasilaczu masz włączony ?


(zapomnialemstarynick) #8

Haha, serio Atronics, nie musiałeś :smiley:

 

A przy próbie boota z pendriva, wyskakuje mi ekran “Brak BOOTMGR, naciśnij ctrl alt del by zrestartować”… I co ja mam teraz zrobić? Może coś robie źle w biosie…

Jakby co to sobie poradziłem, trochę kombinowania w biosie i poszło. Pzdr i dzięki za wszystkie rady.

Trafiłeś w sedno, dzięki :wink: