Mam ostatnio mega poważny problem z komputerem. Mianowicie gdy włączam komputer, wszystkie podzespoły się włączają, lecz komputer nie daje znać… W tej płycie głównej standardowo przed uruchomieniem biosu słyszalny jest “piknięcie”. Nie mam pojęcia co się dzieje z komputerem.
Dysk daje jakieś znaki? próbowałeś odłączyć monitor i dać inny w jego miejsce, lub telewizor? zmieniałeś coś w ustawieniach biosu? otwierałeś komputer (obudowę)? co robiłeś ostatnio na tym komputerze?
Wczoraj wymieniałem chłodzenie, lecz przed wymianą działo się tak samo. Dysk daje znak, nie próbowałem odłączyć monitor za chwilę to zrobię. Co do ustawień, nie pamiętam.
Dodam jeszcze, że z tydzień temu włączał się normalnie bios, tylko że było napisane OverClocking error…Wszystkie ustawienia były od razu cofane do fabrycznych.
podłącz go pod inne gniazdo, w innym pomieszczeniu, ale przed tym otwórz peceta i sprawdź czy na 100% wszystko jest po dokręcanie, dopinane itd. następnie odczekaj 30-60 min i wtedy podłącz do kontaktu i włącz.
Po 1 h, tylko zaczął się włączać i restartować. Według mnie coś się tzw. styka i blokuje uruchomienie.
@EDIT: Po tych restartach włączył się bios ! Ale jak zapisałem ustawienia, dalej nie chcę się włączyć. W czymś tu wina leży (Przypominam że podpiąłem kompa do listwy od telewizora, a nie od kompa)
– Dodane 19.10.2013 (So) 19:26 –
Właśnie mam odpalonego bios’a. Można coś zmienić w biosie, aby tak się nie działo ? Czy to wina podzespołów ?
– Dodane 19.10.2013 (So) 19:29 –
Zapomniałem dodać iż wyskakuje mi error…Znowu OverClocking error
spróbuj zresetować ustawienia biosu, podczas uruchamiania się komputera gdy pokaże się logo biosu na ekranie, zacznij przyciskać przycisk DEL aż do skutku, w ustawieniach biosu poszukaj opcji która zresetuje ustawienia biosu.