Bios się nie włącza. Czarny ekran

Witam!

Mam ostatnio mega poważny problem z komputerem. Mianowicie gdy włączam komputer, wszystkie podzespoły się włączają, lecz komputer nie daje znać… W tej płycie głównej standardowo przed uruchomieniem biosu słyszalny jest “piknięcie”. Nie mam pojęcia co się dzieje z komputerem.

KOMPUTER:

Procesor: Intel® Core™ i7-2600K

Płyta główna: Msi z77a-g43

Karta Graficzna: MSI N570GTX Twin Frozr II/OC

RAM: Kingston Hyperx DDR3 2x 4GB 1600mhz

Zasilacz: BeQuiet! Pure Power l7 630w

http://forum.gazeta.pl/forum/w,34,15679 … OS_u_.html

i

Jaki masz rodzaj biosu? AMI czy Award? i jaki dźwięk słyszałeś?

Jak włączam komputer, w ogóle nie słyszę dźwięków, jest kompletna cisza…Tylko działa karta graficzna wiatrak i chłodzenie.

Dysk daje jakieś znaki? próbowałeś odłączyć monitor i dać inny w jego miejsce, lub telewizor? zmieniałeś coś w ustawieniach biosu? otwierałeś komputer (obudowę)? co robiłeś ostatnio na tym komputerze?

Wczoraj wymieniałem chłodzenie, lecz przed wymianą działo się tak samo. Dysk daje znak, nie próbowałem odłączyć monitor za chwilę to zrobię. Co do ustawień, nie pamiętam.

Jak na gwarancji, to serwis, bo może zasilacz, płyta,inne.

Dodam jeszcze, że z tydzień temu włączał się normalnie bios, tylko że było napisane OverClocking error…Wszystkie ustawienia były od razu cofane do fabrycznych.

To zrób mu reset baterią lub zworką, wcześniej napięcie 230 V odłączone od zasilacza, bo może tu problem i przedobrzyłeś z podkręcaniem lub coś padło.

Dziś robiłem reset baterią z 30 minut…I w ogóle bios nie daje znaku, ani botowanie :C

No to jak masz gwarancję, serwis.

podłącz go pod inne gniazdo, w innym pomieszczeniu, ale przed tym otwórz peceta i sprawdź czy na 100% wszystko jest po dokręcanie, dopinane itd. następnie odczekaj 30-60 min i wtedy podłącz do kontaktu i włącz.

Po 1 h, tylko zaczął się włączać i restartować. Według mnie coś się tzw. styka i blokuje uruchomienie.

@EDIT: Po tych restartach włączył się bios ! Ale jak zapisałem ustawienia, dalej nie chcę się włączyć. W czymś tu wina leży (Przypominam że podpiąłem kompa do listwy od telewizora, a nie od kompa)

Dodane 19.10.2013 (So) 19:26

Właśnie mam odpalonego bios’a. Można coś zmienić w biosie, aby tak się nie działo ? Czy to wina podzespołów ?

Dodane 19.10.2013 (So) 19:29

Zapomniałem dodać iż wyskakuje mi error…Znowu OverClocking error

http://www.tomshardware.co.uk/forum/318 … using-this

http://www.hardwarecanucks.com/forum/tr … ootup.html

spróbuj zresetować ustawienia biosu, podczas uruchamiania się komputera gdy pokaże się logo biosu na ekranie, zacznij przyciskać przycisk DEL aż do skutku, w ustawieniach biosu poszukaj opcji która zresetuje ustawienia biosu.

Dobra, teraz tylko czekam kiedy mi się uruchomi. Tylko jest taki problem, wczoraj czekałem aż 2 h, po to aby włączył mi się bios…

Dodane 20.10.2013 (N) 13:36

A może wystarczy updatować bios ?

Dodane 20.10.2013 (N) 13:46

Chyba znalazłem przyczynę kondensator jeden się urwał, cała jego tzw. obudowa, zostały tylko druciki. Chyba to jest przyczyną.