BIOS Standard CMOS Features zawartość przy AHCI


(ace) #1

Witam!

Po zmianie ustawień z Native IDE na AHCI, w  Standard CMOS Features wyświetla się:

 

IDE Channel 0 Master       [None]

IDE Channel 0 Slave         [None]

IDE Channel 1 Master       [None]

IDE Channel 1 Slave         [None]

 

Posiadam dysk HDD oraz nagrywarkę DVD podpięte pod złącza Sata 2, odpowiednio Sata2_0 oraz Sata2_1.

Czy w tym miejscu nie powinna być wyświetlana informacja odnośnie podpiętych urządzeń? 

System Windows 7 HP, płyta Gigabyte GA-MA785GMT-UDH2. Link do płyty: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma785gmt-ud2h_10

W sumie mam wrażenie, że wszystko działa w porządku, ale nie wiem czy w takim przypadku dysk będzie pracował szybciej?

 

 

 


(Dimatheus) #2

Hej,

Jeśli dysk jest poprawnie wykrywany przez system i nie pojawiają się problemy w czasie uruchamiania, to wszystko jest ok. Samo zachowanie w BIOSie jest poprawne. Sprawdź czy dysk i napęd jest widoczny w opcjach w stylu SATA0 Port.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(kp1971) #3

Wszystko jest OK. Po przełączeniu na AHCI (zmiana kontrolera) informacja o podpiętych urządzeniach jest w innym miejscu.


(Azi) #4

Dokładnie, przy starcie powinien zgłosić się dodatkowy kontroler po przejściu procedury POST. Wejście w jego ustawienia jest bardzo różne, np. dla Jmicron-a  to często jest Ctrl+J.


(ace) #5

W trakcie uruchamiania komputera pojawia się komunikat o napędach. Trwa to bardzo krótko i nie jestem w stanie dokładnie doczytać.

@Dimatheus, w jaki sposób mam sprawdzić opcje Sata? W biosie tego nie widzę.

@kp1971, @Azi, w którym momencie mam próbować kombinację Ctrl+j?


(kp1971) #6

Wszystko jest tak jak być powinno. Niczego nie zmieniaj. IDE Channel jest aktywne tylko jak nie używasz AHCI lub RAID. W biosie twoje urządzenia pokazane są np. w sekcji ustawiania kolejności “butowania”.


(ace) #7

Ok, dziękuję wszystkim za pomoc.


(Dimatheus) #8

Hej,

Jedynie w zakładce Integrated Peripherals widoczne są ustawienia konfiguracyjne SATA.

A czy jak klikniesz w te ustawienia, to cokolwiek się zmienia?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(ace) #9

Nie, nic się nie zmienia.


(Dimatheus) #10

Hej,

A ustawienie none da się zmienić na auto?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(ace) #11

Zmienić się da, ale niczego to nie zmienia.


(Dimatheus) #12

Hej,

Zatem tak musi być.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(ace) #13

To jeszcze dorzucam foty z uruchamiania komputera. Widać to tylko praktycznie podczas włączania, jeśli uruchamiam ponownie to już nie ma tych informacji.

 

 

post-125115-0-74413500-1431093665_thumb.

post-125115-0-81111100-1431093781_thumb.


(JNJN) #14

Jest dobrze.


(Dimatheus) #15

Hej,

To są po prostu standardowe informacje o sprzęcie zainstalowanym w komputerze.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(ace) #16

Dziękuję wszystkim za udział w rozmowie. Wydaje się, że zostały rozwiane wszystkie moje wątpliwości. Pozdrawiam