kupiłem komputer, różnego typu wejścia, kilka USB i wejścia PS2. Kiedy podłączam np. klawiaturę pod USB wszystko działa OK. Jednak, jeśli podłączę cokolwiek pod wejścia PS2, sprzęt nie działa. Klawiatura nie świeci się, myszka również. Wygląda to tak, jakby wejście nie było podłączone. Na innym komputerze sprzęt z wejściami PS2 oczywiście działa bezproblemowo. Wiem, że można kupić przejściówkę (adapter) PS2 do USB, jednak nie rozwiązuje to problemu wejść, które powinny, ale nie działają. Sprawdzałem w biosie, ale nie ma tam wyraźnie wpisanych wejść PS2, które byłyby wyłączone. Może macie jakiś pomysł?
Po pierwsze upewnij się że podłączasz klawiaturę pod właściwe gniazdo bo złącza ps2 na płycie nie działałają zamiennie i jedno jest tylko dla klawiatury a drugie tylko dla myszy.
Co do przejściówki ps2-usb to taka przejściówka zadziała tylko jeśli twoja mysz/klawiatura może działać podłączona pod usb, musi mieć ona taką funkcję a nie wszystkie mają.
A co do tego:
mysz/klawiatura na ps2 nie zadziała jeśli nie była podłączona z chwilą uruchamiania komputera bo bios musi ją najpierw wykryć.
Ciekawe więc jakim cudem moje kilka serwisowych klawiatur i myszy PS/2, które pochodzą z czasów gdy nikomu nie śniło się o myszy czy klawiaturze na USB doskonale współpracują z przejściówkami USB-PS/2…
SilberPunkt , no to ciekawe bo musiały by mieć koło 20 lat bo USB istnieje od 1996r.
Aby się upewnić jeszcze trochę pogooglałem i dowiedziałem się że myszy/klawiatury które są w stanie działać zarówno na USB jak i na ps2 są robione na bazie odpowiednich układów które automatycznie rozpoznają do jakiego złącza została podłączona i przełącza na odpowiedni tryb i tylko taka klawiatura/mysz zadziała z przejściówką usb-ps2 (bez znaczenia czy masz wtyczkę ps2 i przejściówkę ps2->USB czy na kablu jest USB i przejściówka USB->ps2).
Mam klawiatury i myszy PS/2, które na 100% nie zostały zaprojektowane pod kątem używania ich z adapterem USB-PS/2 bo najzwyczajniej w świecie powstały w czasach, gdy nie było powszechnie dostępnych klawiatur czy myszy na USB gdyż królowało wtedy złącze PS/2. To, że wtedy standard USB był już znany niczego nie zmienia - stosowano go do zupełnie innych rzeczy. Więc to cud, że stara klawiatura PS/2 najzwyczajniej w świecie działa przez przejściówkę… a może nie cud a standardy?