Bios w komputerze

Specyfikacja
Amd Ryzen 5 2600
Rtx 2060
32 GB ramu
HDD 2TB ,SSD 512 GB
Witam od ostatniego czasu mam problem i nie mogę wejść do biosu płyty głównej, nie mam opcji naciśnięcia DEL bo wyświetla mi się logo aourusa (płyty głównej) ale bardzo małe i przy okazji przyciski do uruchomienia. Przy okazji zalogowania się na konto pasek zadań mruga na czarno i ekran na szaro ale to najmniej szkodliwe bo dzieje się to przez 5 sekund. Wracając do biosa jest to gdy włączam komputer, potrzebuje włączyć go aby włączyć moduł TPM 2.0

Jaka płyta główna?

Sprawdź czy system był instalowany w trybie UEFI:
https://www.tenforums.com/tutorials/85195-check-if-windows-10-using-uefi-legacy-bios.html .

Jeśli tak to skorzystaj z tej instrukcji na samym dole (konsola jako administrator), czyli:

Boot to UEFI Firmware Settings using command prompt

Jeśli system nie był instalowany w trybie UEFI, to przepnij klawiaturę lub odbiornik klawiatury bezprzewodowej do gniazda USB 2.0 i spróbuj wejść do BIOS/UEFI.

Jeśli to nie pomoże sprawdź jak zresetować BIOS do ustawień fabrycznych.

Logo płyty głównej nigdy nie jest powodem braku możliwości wejścia do Biosu/Uefi.

Co się dzieje kiedy wciskasz Delete? Komputer nie reaguje? Klawiatura na pewno działa?

1 polubienie

No to sobie wejdź z Windowsa. W opcjach przywracania systemu masz zaawansowane i masz tam wejście do UEFI.

Od razu po włączeniu zasilania wciśnij i trzymaj F2. Napisz czy zadziałało.

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.