Bios zawiesza się po podłączeniu pendrive'a

Witam. Z racji tego, że zachciało mi się spróbować korzyści płynących z Linuxa postanowiłem sobie go zainstalować. Zdecydowałem wypalić obraz ubuntu na pendrive, a potem odpalić instalacje z poziomu biosa i właśnie w tym momencie zaczyna się problem. Kiedy dojdzie do loga HP cały się zawiesza i na nic nie reaguje. Kiedy odpalam system bez pena nie ma żadnego problemu, żeby wejść w bios. Kombinowałem, że może ustawienie w biosie nie pozwala na bootowanie z pena, ale tam wszystko jest w porządku. Potem spróbowałem odpalić laptopa z pustym penem i o dziwo komputer dalej się zawieszał ! I tu pozostaje pytanie, czy ten problem wynika z mojej winy czy to coś innego.Jeśli brakuje jakiś informacji to przepraszam, ale nie wiem co jeszcze potrzeba. Pozdrawiam  :wink: 

Spróbuj zaktualizować BIOSa może coś pomoże. Ewentualnie pendrive jest uszkodzony (któryś sektor) możesz przetestować go np HDTune pod tym względem

Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia jak zabrać się do aktualizacji biosu na tym komputerze :smiley:

Użyj innego pendrive lub wypal płytę CD/DVD.

Zainstalowałem starszy bios albo najnowszy i dalej ta sama historia. Co najlepsze 2-3 miesiące temu wszystko było ok. Chyba jedynie zostaje mi płyta…