BIOS źle wykrywa dysk

Mam laptopa Asus F5SR, wersja biosu 206, AIM. I nie wiem dlaczebo bios jako third mastery wykrywa dysk a jako first napęd DVD, slave jest puste. Nie wiem w jaki sposób to zmienić, aktualizować bios się trochę boję, bo jak bios nie wstanie to nie będzie zbyt ciekawie, wiecie może jak to zmienić ? Płyta główna SiS 671, czy możliwe, że to od płyty głównej ?

Po co to w ogóle zmieniać ?

Czytałem na necie, że jak jest na primare to szybciej startuje, i chyba powinno być na primare, dysk to SATA II.

Nieważne czy jest “primary”, “seconadry”, czy “third”. System będzie startował tak samo. Jedynie kolejność przeszukiwania napędów (to się da ustawić w BIOSie) może ograniczyć czas zanim system zacznie się ładować. By tak się stało - wystarczy w BIOSie ustawić odpowiednio sekwencję bootowania (albo nawet wyłączyć z niej nieużywane napędy czy sieć).

A tak się jeszcze zapytam trochę z innej beczki, pisałem ostatnio na forum, że kupiłem dysk i był problem z DMA Mode, odesłałem dysk, dostałem nowy lecz gościu coś tłumaczył, że mógł ten błąd być spowodowany z mojej winy, że trzeba pierw odinstalować stary dysk zanim się włoży nowy, czy to prawda ? Czy mogę śmiało wyciągnąć stary dysk podpiąć nowy i zainstalować system ?

Nie bardzo rozumiem na czym niby miałoby polegać “odinstalowywanie dysku”. Co do wymiany dysku - to zazwyczaj (praktycznie w 99% procentach) robi się to dokładnie tak jak opisałeś (ten 1% to brakujący opis tworzenia partycji wraz z kilkoma niezwykle rzadkimi szczególnie w przypadku laptopów konfiguracjami gdzie występuje np. RAID).

Sam dokładnie nie wiem, gość coś tłumaczył, że trzeba jakoś odinstalować z biosu czy coś takiego, nie chce mi się trochę w to wierzyć, lecz wolę się upewnić. Pewnie sprzedał, mi uszkodzony dysk i chciał z tego jakoś wybrnąć z twarzą.