Bioshock Demo, gra się wyłącza po krótkim graniu


(Ssman 212) #1

Witam. Mam problem z demem gry Bioshock. Gram normalnie na full detalach. Zaczynam zabawę, katastrofa, dopływam do latarni, schodzę do batyskafu, potem płynę przez podwodne miasto i dochodzę do coś jakby tunelu z napisami. Gra się ładuje, włącza, widzę jak wypływam i zaraz ma dojść do masakry lub dochodzi, ale zaraz po tym gra wyskakuje do pulpitu. Dzieje się tak jeszcze jeden raz chwile po przerywniku z Big Daddym. Gra się nie wyłącza tylko gdy ustawiam jakąś opcje cieni na off, ale to oszpeca wyraźnie grę. Normalnie mogę grać tylko przed tymi wyskakującymi momentami muszę na chwilę wyłączyć te cienie. Normalnie mogę grac z nimi i widać różnicę. Mam najnowsze stery do grafiki te do Bioshocka (na starych też chodził i było to samo) Moja karta graficzna (gdyby było to potrzebne) to Gigabyte GF 7300 GT 256MB. Czy to może być za słaba grafa (chociaż szukając w google i na różnych forach nie natknąłem się na ten problem bądź problem z tą kartą) ? Czy da się coś z tym zrobić ? Najlepiej gdyby wypowiedział się też ktoś kto posiada tą grafikę, bo chciałbym wykluczyć jej winę. Czy w full wersji też miałbym taki problem ?


(Virek1987) #2

Jeśli gra chodzi ci płynnie to nie jest jej wina. Być może to wina dema. Demo niekoniecznie musi odzwierciedlać jakoś gry i to że z demem jest problem nie znaczy że będzie tak z pełną wersją.


(Towdii) #3

Wyglada na problem programowy, sama gra lub stery; w pelnej wersji być może nie bedzie się pojawiać ten problem lub poprostu zmniejsz detale, nie wiem co nazywasz "normalną grą" bo ten 7300 napewno nie ciągnie tej gry na maksymalnych detalach.

Rozsądne wymagania sprzętowe:

Procesor Core 2 Duo 1.86 GHz, 2 GB RAM, karta grafiki 512MB (GeForce 7900GT lub lepsza), 8 GB HDD, Windows XP/Vista, łącze internetowe.


(Ssman 212) #4

Ja mam C2D e6300, 1GB DDR2 i 7300 GT i na full detalach i 1024x768 gra sprawia wrażenie płynności. Nie przeszkadza mi to w grze. Po prostu dobrze zoptymalizowany kod gry. I nie tylko mnie działa tak na tym sprzecie. Wymaganie są przesadzone. Ale temat założyłem bo chce mieć te shadery, bo gra wygląda na nich zauważalnie lepiej bez widocznej utraty w wydajności, a póki co chciałbym cieszyć sie grafiką na full jeśli mi ta gra to oferuje na moim sprzęcie. Jakieś rady ? Mogę coś z tym zrobić ? Ktoś ma taki sam problem w pełnej wersji ?


(Qci) #5

Chodzi pewnie o to, że masz procka AMD X2 dwurdzeniowego :slight_smile: Gdy ściągałeś demko z neta to w katalogu z instalką powinien być fix pod AMD Dual Core :slight_smile: Jak zainstalujesz tego fixa to problem zniknie, też tak miałem. :slight_smile:


(Ssman 212) #6

Mam Core 2 Duo, napisałem to w poprzednim poście. Wątpię żeby fix do athlonów x2 coś dał, i raczej nie będę próbował, bo w ogóle zostanę bez procka. Dziwna sprawa bo wcześniej odpisywałem już na twój post, a nawet widziałem parę innych pod nim, ale nie ważne. W pełnej wersji też tak jest. Na pewnej stronie znalazłem odpowiedź na moje pytanie. Wina jest w grafice. W pewnych momentach nie wyrabia i wywala do pulpitu. Jak chce grać z shaderami to będę musiał je wyłączać przed momentami wyrzutki. W pełnej wersji jest to samo. Może jakaś łatka wyjdzie niedługo i rozwiąże ten problem, mam taką nadzieje.