od jakiegoś czasu zastanawiałem się w jaki sposób zabezpieczyć swój komputer przed skutkami kradzieży. Posiadam w nim dwa dyski: 1) SSD (system) 2) HDD (programy). Obydwie opcje zabezpieczyłem systemowym programem BitLocker. Od tego momentu przed uruchomieniem systemu wymagane jest ustalone przeze mnie hasło, które odblokowuje obydwa dyski. Nie ustalałem hasła pod HDD, wybrałem opcję “automatyczne odblokowywanie”. Czy jest to bezpieczna opcja? Co się stanie jeżeli zostanie przeinstalowany system nie formatując HDD? Nadany zostanie dostęp do dysku z racji “odblokowania” tego pierwszego?
Nic, do odblokowania dysku nr 2 wymagane jest odblokowanie dysku nr 1 (systemowego).
Jak zamierzasz zainstalować system nie formatując dysku? instalator windows nie będzie miał dostępu do danych, prawdopodobnie zaproponuje po prostu sformatowanie dysku 1.
Po uruchomieniu świeżej kopii systemu z dysku 1 i przy próbie wejścia na dysk 2 zostaniesz zapytany o klucz odzyskiwania, bez niego nie uzyskasz dostępu do tego dysku.
Tak właśnie podejrzewam, ale nie mam póki co możliwości tego sprawdzić. Rozumiem, że weryfikowałeś taki przypadek skoro odpowiadasz twierdząco? Przeszukałem trochę internetu żeby znaleźć odpowiedzi na moje pytania lecz bezskutecznie.
Przy okazji, mam kolejne pytanie. |W jaki sposób przy uszkodzeniu/formacie dysku systemowego uzyskać dostęp do drugiego dysku (HDD)?
Reinstalować systemu na dysku z bitlockerem nie próbowałem.
Natomiast po wymianie dysku systemowego i ponownej instalacji win, zachowanie było dokładnie takie jak opisałem wyżej. System zapytał o klucz odzyskiwania.
Podłączyć do innego komputera z windows, w ustawieniach bitlockera będziesz musiał podać klucz odzyskiwania.
Dzięki wielkie za informacje W takim razie wydaje mi się, że jest to bezpieczne rozwiązanie żeby zabezpieczyć mniej ważne ale wrażliwe pliki (dane osobowe, itp) na laptopach służbowych
Korzystam z VeraCrypt, ale to już w ramach paczek/kontenerów żeby szyfrować ważniejsze pliki, a nie spowalniać dysku W sumie nie patrzyłem czy VeraCrypt posiada funkcję odblokowywania dodatkowego dysku (nie systemowego) w momencie odblokowania dysku systemowego. Bardzo zależy mi na tej funkcji ze względu na różnego rodzaju użytkowników - niektórzy średnio potrafią w komputery