Używam dysku zewnętrznego na dwóch komputerach, od dawna.
Ostatnio na jednym z nich zainstalowałem nowy system Windows 10 (na drugim pompie nadal jest Windows 7). Po jakimś czasie, na kompie z Windows 10, zaraz po podpięciu dysku wyskakiwał komunikat
"“Błąd odzyskiwania” “Błąd podczas odzyskiwania dysku : Nie znaleziono klucza odzyskiwania na tym dysku. Nie można odblokować dysku”
Jednak okienko można było zamknąć i działało wszystko normalnie. Czasem ten komunikat wyskakiwał, a czasem nie.
Jednak ostatnio przy próbie podłączenia dysku do drugiego kompa z Windows 7, wyskakuje ten sam komunikat, ale ikona dysku jest z kłódką i nie mogę go w ogóle otworzyć i używać
Nigdy nie szyfrowałem hasłem dysku, nawet nie wiedziałem co to jest BitLocker, nie wiem co się dzieje.
To masz odpowiedź. Klucz bilockera został przeniesiony do chmury Microsoft. Szukany jest w meta danych partycji w pierwszej kolejności dlatego masz komunikat o błędzie odblokowania, a w drugiej kolejności w chmurze MS. O ile Windows 10 z podpiętym kontem MS nie ma problemu to w Windows 7 nie jest to obsługiwane i nie może znaleźć klucza w meta danych partycji, więc nie może odblokować dysku.
EDIT: Tak na przyszłość do dysków zewnętrznych najlepiej użyj sobie VeraCrypt. Mniej problemów i obsługuje różne platformy.
Możesz albo zaszyfrować cały dysk, ale wtedy VeraCrypt musi być na każdym urządzeniu do którego go podpinasz. Można też zrobić niezaszyfrowaną partycję z pliko-partycją o dynamicznym rozmiarze. Więc można umieścić tam VeraCrypt, a pliko-partycję po podaniu hasła odblokowywać.
OK
Z tym, że ja nigdy nie ustawiałem żadnego klucza, szyfrowania, itd.
W jaki sposób “usunąć” to z tego dysku zewnetrznego? Żeby było jak dawniej, bez żadnych komunikatów i żeby działał dysk potem na Win 7?
Czy jeszcze jakieś pomysły na rozwiązanie problemu z BitLockerem, który nie był nigdy ustawiany a teraz sam się aktywował i występuje błąd, jak ponizej???
“Błąd odzyskiwania” “Błąd podczas odzyskiwania dysku : Nie znaleziono klucza odzyskiwania na tym dysku. Nie można odblokować dysku”