Jestem ciekawy waszych opinii o tych dwóch telefonach. Obydwa można nabyć w podobnej cenie i pod wglądem technicznym są bardzo podobne. Proszę o wasze opinie na temat tych fonów.
Blackberry 8520 to tzw"niższa półka w Blackberry, 8900 jest zbudowany z lepszych materiałów. Musisz też zdać sobie sprawe że warto do tych terminali wykupic usługe BIS bo większośc programów jest płatnych (trzeba ściągać przez internet bezprośrednio z BB.)Wtedy bedziesz miał dostep do nielimitowany dostep do e-mail, nawigacji i wszystkiego co masz w standardzie w Blackberry i co RIM poświęcił. Dużym źródłem wiedzy jest http://www.blackberryforum.pl sam kierowałem sie tą wirtyną wybierając swój pierwszy terminal Blackberry. Jeżeli chodzi o stabilność i szybkość tego systemu to naprawdę króluje on w tego typach terminali. Jeżeli masz jakieśpytania na temat tych terminali to chętnie na nie odpowiem gdyż sam posiadam BB.
Zalety posiadania BIS:
-
dostajesz swoje maile na terminal za pomocą technologii Blackberry (maile są przysyłane tak samo jak smsy - Są automatycznie wypychane przez serwer na terminal.
-
nie potrzebujesz korzystać z serwera BES
-
tańsze rozwiązanie do użytku prywatnego
(usługa zdecydowanie tańsza i łatwiejsza w obsłudze od BES)
-
można korzystać z takich aplikacji jak messenger
-
dodatkowo w Orange i Plus GSM masz nieograniczony limitem transferu darmowy dostęp do stron www przez wbudowaną przeglądarkę systemową i inne aplikacje wykorzystujące apn: blackberry.net.
Ile kosztuje wykupieni tej usługi BIS w Plusie?
Bodajże coś około 20 -25 zł za za email i www przez wbudowaną przeglądarkę W erze kosztuje to 23,18 zł http://www.era.pl/pl/indywidualni/uslug … blackberry tylko że w erze jest sam e-mial. I kupowany terminal musi być wyrejestrowany przez wcześniejszego właściciela z usługi BIS bo później mogą być problemy z ponownym zarejestrowaniem go w tej usłudze (jeżeli kupujesz terminal uzywany)
Jestem zainteresowany tymi komórkami z kilku powodów. Mam zamiar korzystać z internetu przez wi-fi, piszę dużo sms więc przyda się klawiatura QWERTY, zależy mi na dobrej jakości rozmów, dobrej baterii i lubię mieć coś innego niż wszyscy. Do tego dochodzi też niska cena. Te dwa modele, używane, można na Allegro dostać za 500zł. W sumie to nie wiem czy będę korzystał z funkcji mailowych w telefonie. Tak więc czy dobrze myślę, że dobrym wyborem będzie BlackBerry?
Jeżeli chodzi o baterie w moim 8120 trzyma ona 3 dni przy średnim użytkowaniu. Niska cena?? Hmm zależy od modelu. napewno wygodnie pisze się na nich jakikolwiek tekst. Te klawiatury są jedne z lepszych w telefonach QWERTY. Jeżeli chodzi o internet to z tego co wiem świetnie działa też opera na Blackberry w WLANie. Jeżeli nie chcesz korzystać z emaili to raczej nie ma sensu wykupywać tego BISu choć trzeba powiedzieć że nie będziesz miał nawigacji po BISie. Jeżeli chodzi Tobie o internet, pisanie jakiekolwiek tekstu, rozmowy i lubisz mieć coś innego niż wszyscy to myślę że będziesz zadowolony. Dla mnie wybierając terminal Blackberry ważny był stabilny, szybki system,(wczęsniej korzystałem z WM) i możliwość korzystania z WLAN i szczerze powiem że nie zawiodłem się. Z terminalu jestem b. zadowolony i już wiem że następny model to będzie również Blackberry. Ale tym razem Storm lub 9000.
Rozumiem, że korzystanie z neta po wi-fi nie wymaga wykupienia BIS’u.
Nie. Jeżeli przez WLAN to nie wymaga…Ale często po GPRS, EDGE są problemy jeżeli nie mamy BIS. Ale WLAN nie wymaga wykupywania BISu
Ok, dzięki za pomoc