Start -wpisz w pole “uruchom” lub “wyszukaj pliki i programy”: secpol.msc i uruchom.
W polu po lewej kliknij “Zasady lokalne”.
W polu po prawej kliknij 2x na “Opcje zabezpieczeń”.
Na liście, która się pojawiła, kliknij 2x na “Kontrola konta użytkownika: uruchamianie wszystkich administratorów w trybie zatwierdzania przez administratora”.
Zmień zaznaczenie na “Wyłączone”, kliknij OK i uruchom ponownie komputer.
Drogi kameleon5. Dzięki ponownie za pomoc. Niestety po zainstalowaniu pliku setup.exe z linku, który podałeś przechodzę do C:/Windows/SysWOW64/ i tam nie ma gpedit.msc, jest tylko gpedit.dll. Natomiast mogę wyszukać plik gpedit.msc w katalogu C:\Windows\WinSxS\wow64_microsoft-windows-g…it-snapin.resources_31bf3856ad364e35_10.0.17763.1_pl-pl_a5428cbdcb0995b2 oraz podobonych w liczbie czterech. Wszystkie pliki ważą 11.7KB.
PS. Dodam, że foldery GroupPolicy i GroupPolicyUsers wydają się puste.
Drogi kameleon5. Nie ma tutaj nic ponad to co podane było w pierwszym linku. Nic co mógłby wpłynąć na brak pliku gpedit.msc. Jeden z komentujących wspomina, że brakuje mu tego pliku lecz nikt nie odpowiedział.
Okazało się, że gdy w czasie pierwszej instalacji instalator poprosi o zainstalowanie dodatkowo NetFramework 3.5 to nie kończy instalacji samego gpedit. Po przeprowadzeniu instalacji ponownie plik gpedit.msc został utworzony. Postępuję dalej…
Zainstalowałem gpedit.msc. Da się go uruchomić. Jest (zgodnie z opisem) po angielsku.
Jednak w swoim pierwszym poście mówisz i uruchomieniu pliku secpol.msc. Zdaje się, że z tym plikiem nic nie zrobiłem - wciąż taki nie występuje w Windows 10 Home. Jeżeli gpedit.msc i secpol.msc mają to samo zadanie to będę Cię prosił jeszcze o wskazanie właściwego miejsca:
Tak na prawdę to zdaje się, że ten program to po prostu wyręcza mnie z tworzenia lub zmieniania rejestru. Spróbuję się go pozbyć.
W sytuacji, w której aby rozwiązać problem należy jedynie wyłączyć “Kontrola konta użytkownika: uruchamianie wszystkich administratorów w trybie zatwierdzania przez administratora.” może faktycznie da się to zrobić jednym wpisem w rejestrze?
Drogi krystian3w. Czy pierwszy sposób z tego linku byłby właściwy dla mojego przypadku? Czy to co udało się osiągnąć przy pomocy programu uzyskałbym zmieniając ten wpis w rejestrze?