Cześć, mam duży problem. Ostatnio Windows 10 nie chce zainstalować aktualizacji z sierpnia i września tego roku. Udało się zainstalować aktualizację z lipca.
Aktualizuję przez Windows Update i ten pobiera aktualizacje, instaluje, dochodzi do 100% i wywala błąd 0x800f0831 z którego wynika, że nie można zainstalować najnowszej łaty bo nie ma starszych zainstalowanych.
Tak więc, próbowałem ręcznej instalacji - po numerze KB wyszukiwałem w zasobach Windows Update w przeglądarce - ten sam problem - aplikacja instaluje, kończy i wywala komunikat, że zakończono niepowodzeniem.
Próbowałem też porad z pomocy technicznej ale każdy krok nie pomagał aż doprowadziło to do porady z ponowną instalacją.
Jakieś pomysły? Chciałbym zaktualizować system bo czytałem ostatnio, że jakaś łatka powoduje rozłączanie Wi-Fi.
Kliknij prawym przyciskiem myszy klawisz Windows i wybierz Wiersz polecenia (administrator).
Jeśli pojawi się UAC, kliknij OK, aby kontynuować.
Następnie zatrzymaj usługi: BITS, Windows Update, Cryptographic i MSI Installer. W tym celu wpisz następujące polecenia i naciśnij klawisz Enter po każdym:
net stop bits net stop wuauserv net stop appidsvc net stop cryptsvc
Po zakończeniu wklej polecenie Del “%ALLUSERSPROFILE%\Application Data\Microsoft\Network\Downloader\qmgr.dat”, następnie skopiuj i wklej polecenie cd /d %windir%\system32 i naciśnij klawisz Enter.
Aby ponownie zarejestrować pliki BITS i Windows Update, wpisz wszystkie polecenia wymienione poniżej i po każdym naciśnij klawisz Enter:
Aby zresetować Winsock, wpisz polecenie netsh winsock reset i netsh winhttp reset proxy. Naciśnij Enter po każdym z nich, jak zwykle.
Na koniec uruchom ponownie usługi BITS, Windows Update, Cryptographic, MSI Installer, wprowadzając następujące polecenia: net start bits net start wuauserv net start appidsvc net start cryptsvc
Wszystko idzie gładko do momentu "Del “%ALLUSERSPROFILE(…)” bo wyskakuje komunikat, że system nie odnajduje takiej ścieżki. Pomijam to i idę dalej. Wszystko się udaje do momentu “DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth”, pojawia się taki komunikat:
https://i.ibb.co/n1N8ctf/komunikat.png
Program diagnostyki Windows Update wywala komunikat, że nie da się zidentyfikować problemu.
Zauważyłem, że aktualizacje przez Windows Update i przez ręczną instalację dochodzą do około 20% instalacji, potem przeskakują na 100% i wywala błąd niepowodzenia.
Pobrałem aplikację Windows Media Creation Tool, kazałem zapisać sobie obraz dysku na komputerze.
Podłączyłem obraz, uruchomiłem instalację systemu i… o dziwno nie zainstalowało drugiego Windowsa/systemu na nowo, tylko po prostu zaktualizowało komputer!
W skutek tego, w końcu udało się zaktualizować system.