Błąd 88780078! Bardzo Proszę o pilną pomoc!


(Saszka09) #1

PROBLEM ROZWIĄZANY TEMAT MOŻNA ZAMKNĄĆ ALBO USUNĄĆ !!

mam problem który pojawił się na tym forum wielokrotnie niestety od paru godzin przepływam przez google i nic.

są jakieś tematy dużo tego jest ale wszystko co próbuję kończy się klęską.

normalnie już ręce opadają i nie mam pojęcia co się dzieje..

dlatego zwracam się do was forumowicze co z tym zrobić mam nadzieję że pomożecie!

Błąd występuje zaraz po tym jak odpalam winapma wygląda od tak (załączam screena):

Błąd Nullsoft: Wyjście DirectSound v2.6 (d)

Nieprawidłowy sterownik DirectSound. Zainstaluj odpowiednie sterowniki lub wybierz inne urządzenie w konfiguracji.

Kod błedu: 88780078

e5pi5k.jpg

dźwięku też niema jak odpalam jakieś piosenki na youtube itp

Zauważyłem też ze jak wejdę :

Panel Sterowania=dźwięk i urządzenia audio

jest napisane ,,Brak urządzeń audio'' (załączam screen)

i5zuhi.jpg

A tutaj Są moje wszystkie parametry(jeśli można tak to nazwać) widziałem ze w innych postach było coś takiego więc prosze:

152cqja.jpg

jeszcze dorzucam te screeny wydaje mi się że to chyba nie powinno tak wyglądać :slight_smile:

PROSIŁ BYM O SZYBKĄ ODPOWIEDZ BĘDE BARDZO WDZIĘCZNY JAK KTOŚ MI POMORZE! :smiley:

JEŚLI CZEGOŚ BRAKUJĘ PROSZĘ PISAĆ JA DORZUCĘ

za wszystkie błędy serdecznie przepraszam..


(Veers) #2

Jeśli Everest nie kłamie - to powinna być twoja płyta główna i sterowniki do niej. http://www.gigabyte.com/products/produc … id=2668#dl

Następnie przeinstaluj DirectX - a jeśli i to nie pomo ż e - przyjrzyj się kodekom które masz poinstalowane w systemie.


(Saszka09) #3

Niestety Po zainstalowaniu Tych sterowników i reinstalacji directX problem nie znikną.

Mógłbyś mi wyjaśnić jak przyjrzeć się tym kodekom i co to są te kodeki? przepraszam ale nie mam pojęcia o takich rzeczach.

był bym wdzięczny.


(XMan) #4

Sprawdź dane za pomocą AIDA32 - Enterprise System Information 3.94.2

Z sekcji Komputer --> Podsumowanie spisz/podaj :

–> Nazwa płyty głównej

–> Mikroukład płyty głównej

–> Multimedia (Karta dźwiękowa)

kliknij aby powiększyć :

audioh.th.jpg

Nie wykaże odpowiednich danych to zainstaluj AIDA64 Extreme Edition 2.70.2200

Daj screeny z “Dodaj lub usuń programy”…


(Saszka09) #5

Mam Nadzieje Ze ci o to chodzi :slight_smile:


(rgabrysiak) #6

Cześć

Pobierz i zainstaluj sterowniki ze strony:

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb … /download/

Najpierw Chipset, później Audio. Wgraj również SP3 jeśli go nie posiadasz.


(Saszka09) #7

Niestety Nic to nie dało… najpierw grałem chipset potem audio i nic…

a co do tego SP3 to nie mam zielonego pojęcia coto jest.


(Neon1992) #8

Jest to zbiór poprawek - Service Pack 3.


(rgabrysiak) #9

Cześć

SP3 to Service Pack 3 dla systemu Windows XP:

http://www.dobreprogramy.pl/Windows-XP- … 12243.html

Wgrywałeś Microsoft UAA (Universal Audio Architecture) Bus driver z podanej strony przed instalacją sterownika Audio?

Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to sprawdź czy karta dzwiękowa jest włączona w BIOSie.


(Saszka09) #10

Opisze Krok po kroku co wykonałem

Pobrałem i zainstalowałem sterowniki do chipsetu

potem zainstalowałem te pierwsze sterowniki do audio

potem te drugie (microsoft uaa)bus

pobrałem i zainstalowałem SP3

i niestety dalej nie działa… nie wiem może ja coś robię źle nie mam pojęcia kieruje się waszymi wskazówkami.

a co do sprawdzenia karty dźwiękowej w BIOSie to nie mam pojęcia jak się to robi… przepraszam


(Veers) #11

Pokaż jeszcze raz - tym razem obecny stan Kontrolerów Dźwięku i Gier w Menadżerze Urządzeń.


(Saszka09) #12

Proszę Bardzo oto one:

2gtryfn.jpg

Dodane 02.01.2013 (Śr) 14:16

problem rozwiazany!

Właczyłem , AZALIA CODE" w biosie

zainstalowalem SP3 i przełączyłem gniazdo głośników i wszystko cacy

Dziękuje za pomoc!!


(rgabrysiak) #13

Cześć

Czyli tak jak pisałem wyżej wystarczyło zajrzeć do BIOSu. Najważniejsze że problem rozwiązany.