Pierwsza prośba to wklejaj rzeczy z konsoli w poście jako zwykły tekst w tagach code zamiast print screenów.
Druga rzecz to skończyło Ci się miejsce na partycji gdzie masz zamontowany /boot. Rozwiązania są dwa: albo usuniesz stare kernele, albo powiększysz sobie tą partycję odpalając dystrybucje w trybie live.
Pokaż jeszcze wynik polecenia
sudo ls -l /boot/
Nie wiem jak to dokładnie jest pod ubuntu ale komenda
sudo apt-get autoremove
poza usunięciem przestarzałych niepotrzebnych pakietów powinna usunąć też stare kernele.
żeby sprawdzić czy się uda wpisałem po prostu - jak myślę… jeden z tych kerneli
root@dom-ThinkPad-R61:/home/dom# sudo apt-get autoremove linux-image-3.13.0-24-generic
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Należy uruchomić "apt-get -f install", aby naprawić poniższe problemy:
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
linux-image-extra-3.13.0-24-generic : Wymaga: linux-image-3.13.0-24-generic ale nie zostanie zainstalowany
linux-image-extra-3.13.0-55-generic : Wymaga: linux-image-3.13.0-55-generic ale nie zostanie zainstalowany
linux-image-extra-3.13.0-57-generic : Wymaga: linux-image-3.13.0-57-generic ale nie zostanie zainstalowany
linux-image-generic : Wymaga: linux-image-3.13.0-57-generic ale nie zostanie zainstalowany
E: Niespełnione zależności. Proszę spróbować wykonać "apt-get -f install" bez pakietów (lub podać rozwiązanie).
root@dom-ThinkPad-R61:/home/dom#
Oczyszczanie dysku na Ubuntu i innych dystrybucjach Linuxa opartych na Debianie. Jak każdy system operacyjny, Ubuntu po pewnym czasie zajmie kilka GB dysku na rzeczy których tak na prawdę nie potrzebuje. Głównie stare pakiety apt. Jak się tego pozbyć? Na szczęście można dość prosto:
sudo apt-get autoclean
sudo apt-get clean
sudo apt-get autoremove
Kontrolę wolnego miejsca na dyskach z konsoli wykonujemy przez df -h
Dotyczy to wszystkich Linuxów z rodziny Debian wykorzystujących manager apt-get."