Błąd Boot\BCD i inne problemy na systeme Windows10


(disign) #1

Cześć miewam od jakiegoś czasu rożne problemy z moim starym blaszakiem. O to jego konfiguracja.

KONFIGURACJA:
CPU: Core2Duo Quad Q6600
RAM 3x 1GB Kingston 800
MOBO: Asus P5N-E SLI
DYSK SSD (system) 120GB Kingston SV300S37A120GB
DYSK 2 (DANE) 500 GB Segate ST500DM002-1BD142
DYSK3 ATA 250 GB Segate ST3250824A
ZASILACZ: Silentium PC Deus m1 650W
Grafika: Geforce GTX 560TI 1GB

Od dłuższego czasu ostatnio przy oglądaniu, seriali czy YouTube albo przy innych rzeczach jakie robię przy komputerze nagle pojawia się czarny ekran. W tedy sam po krótkim czasie się resetuje albo sam muszę to zrobić (częściej sam go resetuje). Problem zanika do momentu aż ponownie się pojawi.
Drugim problemem jest klawiatura(PS/2) która w pewnym momencie przestaje reagować na na przyciski. Zdarza się również tak że zawieszenie się klawiatury zapowiada pojawienie się czarnego ekranu. Tak jak w przypadku jego klawiatura ponownie działa po resecie systemu.

Dzisiaj pojawił się kolejny problem. Po zawieszeniu się klawiatury zresetowałem system Windows10. System zalogował się ale pojawił się czarny ekran i nastąpił restart po czym po dłuższej chwili pojawiła się informacja o braku dysku z systemem. (File: \Boot\BCD) http://up.programosy.pl/foto/bcd.png
W tym przypadku odłączyłem dyski SATA i podłączyłem ponownie dysk systemowy do innego portu,
System uruchomił się w momencie gdy dysk systemowy był tylko podłączony. Dopiero później mogłem podłączyć dysk z danymi. Informacja o braku dysku systemowego pojawiała się jak dyski Sata były razem podłączone, system się uruchomił jak najpierw podłączyłem tylko systemowy dysk a później z danymi.

Doradźcie co może być przyczyną tych wszystkich dziwnych zachowań? Bo mam wrażenie że zaczyna mi się płyta główna psuć a może to problem z dyskiem SSD albo z zasilaczem?


(JNJN) #2

Największe prawdopodobieństwo?

OC CPU masz robione?

Ale może i karta?

Może i klawiatura, ale najczęściej płyta?

Szeroki wachlarz możliwości? czyli wszystko.

Oczywiście sprawdź podstawy: temperatury i napięcia?

I zasilacz firmowy też się psuje?

Może i dysk SSD -wrzuć scan smart z programu SSD-Z

Inne?


(disign) #3

Po pierwsze nie robiłem OC na nim.
Ze skanem smart z programu SSD- Z jest mały problem gdyż po uruchomieniu tego programu i wejściu w zakładkę smart nie ma nic.

Temperatury i napięcia:


(JNJN) #4

To najnowszy program HD Tune Pro i to samo.

Temperatury wyglądają na OK - choć są dziwne jednakowe odczyty?

To samo sprawdź w najnowszej Aida64, zakładka komputer i czujnik.


(disign) #5

Skrin z HD TUNA PRO i Aida64


(JNJN) #6

Dysk,napięcia i temperatury wyglądają OK.


(disign) #7

W takim razie co może być przyczyną tych problemów?


(JNJN) #8

No przeczytaj co napisałem wcześniej.


(disign) #9

To co teraz przetestować grafike?


(JNJN) #10

Zacznij od klawiatury, ale mnie to wygląda na płytę.