Witam,
Mam bardzo nurtujący problem, polegający na błędzie “brak wolnej pamięci”.
Moja specyfikacja sprzętowa to:
Notebook Asus S56CM
Processor: Intel® Core™ i5 3317U Processor
Operating System: Windows 8/Windows 7
Chipset: Intel® HM76 Express Chipset
Memory: DDR3 1600 MHz SDRAM, 8 GB
DIMM1: Elpida EBJ40UG8BBU0-GN-F
DIMM3: Kingston 9905417-041.A00LF
Display: 15.6" 16:9 HD (1366x768) LED Backlight
Graphic: NVIDIA® GeForce® GT 635M with 2GB DDR3 VRAM
Storage: Dysk nr 1 - Hitachi HTS545050A7E (465 GB), Dysk nr 2 - SanDisk SSD i100 24G (22 GB)
Bios: Wersja K56CM.209, Data wydania 11/19/2012
Owy błąd i problem wystąpił nagle, dotychczas wszystko działało jak powinno bez znaczenia na system operacyjny (windows 7 x64, windows 8 x64).
Problem występuje w trakcie, gdy próbuję wypalić jakąkolwiek płyt lub zakodować wideo na hdd lub w locie na płytkę DVD.
Wszelka dostępna pamięć:
Dotychczas nie miałem tego problemu. Postanowiłem więc reinstalować Windowsa 8, mimo tego błąd nie ustąpił, instalacja Windows 7, brak pomyślnego rezultatu - jak widać na screenach. Co więcej, na notebooku rodziców wszystko po prostu działa na dokładnie tych samych plikach i programach.
Po godzinach kombinowania, manipulowania pamięcią współdzieloną przyszedł czas, że postanowiłem wyciągnąć jedną z kości RAM, a mianowicie Kingstona.
Problem ustąpił. Przy 4 GB RAM wszystko działa jak powinno. Idąc tym tropem postanowiłem zrobić memtest oraz intelburn test. Wszytko jest ok. Pojechałem więc z problemem do sklepu gdzie zakupiłem notebooka, wymiana kości na brata bliźniaka i… błąd przy 8 GB dalej występuje… Mimo tego, że od zakupu tzn 22.10.2013 do początku marca owego problemu nie miałem…
Zadzwoniłem więc do producenta na pomoc techniczną, tam uzyskałem informację o możliwości instalacji niekompatybilnych pamięci. jednak pamięć jest poprawienie obsługiwana i testy przechodzi pomyślnie.
Test pamięci;
Dziennik zdarzeń - problemy sprzętowe - BRAK.
Jedyny zarejestrowany błąd:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego nietypowego problemu lub ewentualne wskazówki co mogę zrobić…
Problem leży po stronie sprzętowej, softwarowej?
Czy w tym wypadku pamięć RAM można wykluczyć?
Pozdrawiam i niecierpliwie oczekuję jakiegokolwiek pomysłu na rozwiązanie…
Kuba