Błąd "brak wolnej pamięci." W magazynie brak miejsca


(toones) #1

Witam,

Mam bardzo nurtujący problem, polegający na błędzie "brak wolnej pamięci".

Moja specyfikacja sprzętowa to:

Notebook Asus S56CM

Processor: Intel® Core™ i5 3317U Processor

Operating System: Windows 8/Windows 7

Chipset: Intel® HM76 Express Chipset

Memory: DDR3 1600 MHz SDRAM, 8 GB

DIMM1: Elpida EBJ40UG8BBU0-GN-F

DIMM3: Kingston 9905417-041.A00LF

Display: 15.6" 16:9 HD (1366x768) LED Backlight

Graphic: NVIDIA® GeForce® GT 635M with 2GB DDR3 VRAM

Storage: Dysk nr 1 - Hitachi HTS545050A7E (465 GB), Dysk nr 2 - SanDisk SSD i100 24G (22 GB)

Bios: Wersja K56CM.209, Data wydania 11/19/2012

Owy błąd i problem wystąpił nagle, dotychczas wszystko działało jak powinno bez znaczenia na system operacyjny (windows 7 x64, windows 8 x64).

Problem występuje w trakcie, gdy próbuję wypalić jakąkolwiek płyt lub zakodować wideo na hdd lub w locie na płytkę DVD.

image.php?album_id=20&image_id=5449

Wszelka dostępna pamięć:

image.php?album_id=20&image_id=5450

image.php?album_id=20&image_id=5451

Dotychczas nie miałem tego problemu. Postanowiłem więc reinstalować Windowsa 8, mimo tego błąd nie ustąpił, instalacja Windows 7, brak pomyślnego rezultatu - jak widać na screenach. Co więcej, na notebooku rodziców wszystko po prostu działa na dokładnie tych samych plikach i programach.

Po godzinach kombinowania, manipulowania pamięcią współdzieloną przyszedł czas, że postanowiłem wyciągnąć jedną z kości RAM, a mianowicie Kingstona.

Problem ustąpił. Przy 4 GB RAM wszystko działa jak powinno. Idąc tym tropem postanowiłem zrobić memtest oraz intelburn test. Wszytko jest ok. Pojechałem więc z problemem do sklepu gdzie zakupiłem notebooka, wymiana kości na brata bliźniaka i... błąd przy 8 GB dalej występuje... Mimo tego, że od zakupu tzn 22.10.2013 do początku marca owego problemu nie miałem...

Zadzwoniłem więc do producenta na pomoc techniczną, tam uzyskałem informację o możliwości instalacji niekompatybilnych pamięci. jednak pamięć jest poprawienie obsługiwana i testy przechodzi pomyślnie.

Test pamięci;

image.php?album_id=20&image_id=5452

Dziennik zdarzeń - problemy sprzętowe - BRAK.

Jedyny zarejestrowany błąd:

image.php?album_id=20&image_id=5453

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego nietypowego problemu lub ewentualne wskazówki co mogę zrobić...

Problem leży po stronie sprzętowej, softwarowej?

Czy w tym wypadku pamięć RAM można wykluczyć?

Pozdrawiam i niecierpliwie oczekuję jakiegokolwiek pomysłu na rozwiązanie...

Kuba


(Semtex) #2

Problem leży po stronie programu a nie Twojego sprzętu: Klik, tłumaczyło Google

Ostatni post podaje potencjalne rozwiązanie.

Dodane 16.03.2013 (So) 18:53

BTW: https://www.google.pl/search?source=ig& … CkGn0jUayU Problem jak widzisz “mega” popularny w tym programie :lol:


(toones) #3

Dzięki za odpowiedź i sugestie.

Przejrzałem owe wątki, jednak cała różnica która jest “między nami, ludźmi z tym konkretnym problemem”, to to, żę u mnie przy 4 GB pamięci RAM wszystko działa i wypala się jak powinno. Problem dopiero pojawia się przy pamięci 8GB. Zatem jednoznacznie mogę wykluczyć problem plików.

Co więcej, zapomniałem o tym wspomnieć, ale problem występuje przy każdym narzędziu służącym do nagrywania. Nero, Ashampoo Burning, DVDShrink, AnyDVD…


(Semtex) #4

To może wynika to z ograniczenia architektury tych programów, jeżeli są to wersje 32bitowe to na 4GB osiągają “swój” limit i wywalają błąd, spróbuj użyć natywnej wersji x64 programów.