Cześć
Chcę zainstalować Windowsa 10 na Acer Aspire ES 13. Obawiam sie że dysk jest fizycznie uszkodzony, ale wolę się upewnić. Sprawa wygląda tak że:
Chciałem zrobić proste przywrócenie z recovery, ale dostawałem błąd że nie mozna tego zrobić.
Postanowiłem ściągnać Win 10 ze strony Microsoftu i rufusem zrobiłem Boot penka. Kiedy chciałem zainstalować dysk na starej partycji C, dostawałem błąd (nie pamiętam teraz kodu), ale według Google wystarczylo usunąć wszystkie partycje i stworzyć je na nowo.
Potem podczas tworzenia partycji w instalatorze dostaję błąd: “Nie mogliśmy utworzyć nowej partycji. (Błąd 0x795b700)”
Stwierdziłem że będę cwany i zrobie partycje w diskparcie. Znowu lipa po wybraniu “disk 0” i probie utworzenia partycji dostaje błąd “DiskPart has encountered an error: Błąd danych (CRC)”
Odpaliłem sprawdzanie : wmic diskdrive get status i status wszystko jest “OK”
Wiem ze chkdsk naprawia ten błąd CRC ale nie wiem jak go odpalić skoro nie ma partycji a tam trzeba w tym argumencie chyba podać
Diskparta i to sprawdzanie “wmic” odpalałem na CMD w instalatorze Windows
ja to widzę tak linux live podział dysku na partycje później usb i do dzieła jest tez jakieś narzędzie windows hirens które też robi partycję ale dawno temu się nim bawiłem
…i w tym momencie instalacji systemu (CAŁY “Dysk 0” “Obszarem nieprzydzielonym”) kliknąć przycisk “Dalej” w instalatorze. Dopiero po zainstalowaniu systemu bawić się w tworzenie partycji, bo to znacznie prostsze.
Po pierwsze sprawdź w ustawieniach BIOS, czy masz ustawione typ bootowania na UEFI. Nie żadne CSM,Legacy+UEFI, legacy, czy tym podobne i spróbuj jeszcze raz.
Też o tym myślałem, ale jest znowu taki problem ze w BIOSie nie ma tej opcji, w internecie (filmiki są tylko do modelu es15) nad opcjami bootwania oprócz security jest opcja Boot mode i tam można wybrać UEFI itp. w tym brzdącu tego nie ma, przez to też nie wiem trochę jaką w Rufusie dobrać ustawienia (schemat partycjonowania i system plików)
Okej, udało mi się narazie zrobić partycje za pomocą instalatora Windowsa 8.1, sformatowalem ją do NTFS i puściłem chkdsk z parametrami /F /X /R. Dostałem z tego błąd “A disk read error occuredc”, ale z tego co szukam w necie mozna probowac instalowac na tym system, zobacze jak pojdzie dalej. @Astor444 próbowałem tym instalatorem i efekty podobne co w pierwszym moim poście, ale dzięki za chęci.
Po czym sie upewnić się że HDD jest do śmieci ?
Dobra Windows 8.1 sie zainstalował więc jest chyba git. Co robiłem
Stworzyłem partycje instalatorem Windows 8.1 (zawiesił się wtedy, ale po restarcie okazało się że partycje są)
W Diskparcie stworzyłem volumin i nadałem mu litere
Zrobiłem naprawę chkdsk z parametrami /F /X /R
Puściłem instalacje na tym dysku - zawisła się na kopiowaniu (tzn było 0% przez pół godziny po czym od razu 100% )
Działa, być może można było z punktu 1 od razu zrobić 4, ja zrobiłem tak dla pewności
EDIT: Zainstalowałem Windowsa 10 i jest w miarę ok. Zapomniałem dodać a chyba może mieć to znaczenie, mianowicie uciąłem miejsce na dysku tzn na dysku zostawiłem około 80GB pustego miejsca i kiedy chciałem po instalacji rozszerzyć partycje to wchodząc w zarządzanie dyskami dostałem blue screena. Tak czy siak działa ale raczej wejdzie w najbliższej przyszłości nowy dysk.